PK2: Zakelijke overwinning met enkele lichtpuntjes

Zaterdag 16 september speelde PK2 haar eerste wedstrijd in een volgepakt USG, waar maar liefst 4 PK-teams acte de présence gaven. Na het welkomstwoord van Jan Jaap konden we beginnen. De openingswedstrijd was tegen Caissa Eenhoorn 2. Op papier een prima team en dat lieten ze ook merken tijdens de wedstrijd. Wat gelijk opviel was dat de tegenstander van Wesley nog niet aanwezig was. De partijen waren langzaam op gang gekomen en ik kon rustig een beetje rondkijken wat er her en der gebeurde op de borden. Erik en Simon hadden beiden een prettige stelling op het bord gekregen en dat zag er dus veelbelovend uit. Na 40 minuten spelen kwam de tegenstander van Wesley ook binnen. Intussen waren de stellingen nog niet veel veranderd.

Hein Piet was als eerste klaar. In de c3-variant van het Siciliaans had wit een klein ruimtevoordeel en een mooi paard op e5. De tegenstander van Hein Piet begon met een iets te enthousiaste aanval, wat ervoor zorgde dat de koningsstelling van wit eigenlijk alleen maar zwakker werd. Met een leuk schijnoffer van de dame kon Hein Piet binnen 24 zetten zijn eerste punt van het seizoen bijschrijven.Ondertussen begon ikzelf wat slechter te staan en had Simon zijn voordeel ook verspeeld. Elmer had ook een moeilijke stelling gekregen, waarin hij met zwart tegen een machtig centrum aan het spelen was. Hierdoor zag de prognose van de einduitslag er even slecht uit.

Bert had een mooie partij en ik laat hem aan het woord: “Een Engelse aanval kostte me een stuk, maar door een slinkse paardzet was de compensatie groot. Eigenlijk te groot voor het remiseaanbod: wit stond pat, zwart kon rustig zijn stelling verbeteren en Nimzowitsch draaide zich in zijn graf om.”

In de analyse noemde Evert Rademakers dit nog een van de mooiste stellingen die hij ooit gezien had! Wit kan geen kant op. Beide lopers staan in en de e-toren kan alleen naar e1 en e2. De koning van wit kan er nooit bij komen. Droomstelling voor zwart dus.

De stand was op dit moment 1.5-0.5 in ons voordeel. Simon kwam een pion achter en ik speelde ook de verkeerde zetten. Lichtpuntje was dat Marijn een zeer belovende stelling had gekregen en Erik ook een pion meer had met een betere stelling.

Elmer verloor, ik heb weinig gezien van zijn partij. Het witte centrum was toch te sterk en Elmer kon niks anders doen dan opgeven. Ikzelf had wit en mijn tegenstander speelde de Nimzo. Hij koos voor een variant die ik niet goed kende en dit zorgde ervoor dat zwart eigenlijk geen problemen had. Ik moest op een gegeven moment f4 spelen, waardoor ik pionnen op d4-e3-f4 had. De stelling was moeilijk speelbaar voor beide kanten en ik wilde toch iets te veel forceren terwijl ik wat gaten in mijn stelling had. Zwart speelde hier goed op in en uiteindelijk maakte ik een fatale blunder die mij een kwaliteit kostte. Mijn tegenstander heeft naar mijn mening heel goed gespeeld en maakte geen enkele fout en elke zet had wel een goed plan. Zeer kundig!

Hierdoor kwam de stand dus op 1.5-2.5.

Het gambiet van Wesley, in het Siciliaans, had zijn vruchten afgeworpen. Zelf zei hij dat niet alles klopte, maar het was wel een interessante, aanvallende partij. Wesley hield constant de druk erop en op zet 16 maakte zijn tegenstander een fatale blunder: 2.5-2.5.

Met nog drie borden te gaan zag alles er opeens weer rooskleurig uit. Simon stond helaas verloren, maar Erik en Marijn leken te gaan winnen.

Simon over zijn partij: “Mijn tegenstander speelde de opening (een versnelde Draak) zeer passief, en op zet 16 kon ik een paard op b6 planten en met c4-c5 de stelling openen. Op dat moment stond ik vrijwel gewonnen, ik zocht echter veel te lang naar een directe knock-out, die niet bleek te bestaan (ook de variant die later in de analyse werd bedacht, had een lek). Ik deed in plaats daarvan enige planloze zetten, waarop zwart zich snel los worstelde en een mooi paard op d4 vestigde. Met weinig tijd op de klok lukte het me niet meer een nauwkeurige verdediging te organiseren.” 2.5-3.5

Marijn won snel daarna. Wit had een sterk centrum en Marijn probeerde in een Benoni-achtige stelling eromheen te spelen. Wit lette niet goed op de positie van zijn koning. Hierdoor kon Marijn wat ruimte pakken, terwijl wit zijn ontwikkelingsproblemen nog niet te boven gekomen was. Gevolgd door wat onnauwkeurige zetten van wit, zorgde het ervoor dat Marijn twee pionnen kon winnen en de partij: 3.5-3.5.

Erik was als laatste bezig. Hij had met wit een Konings-Indische stelling op het bord. Het leek erop dat wit 2 à 3 tempi meer had dan normaal gesproken in een KI. Erik speelde een geweldig partij en breidde zijn voordeel steeds verder uit. Kees Vreeken noemde het een Karpov-achtige partij. Uiteindelijk kon Erik het punt bijschrijven en zorgde daarmee dat de eerste twee matchpunten van het seizoen een feit zijn!

Paul Keres 2Caïssa Eenhoorn 24½-3½
Otte , M.W. (Marijn) (2148)Geerts , A.C. (Alexander) (2121)1 - 0
Vermeulen , W. (Wesley) (2255)Buikstra , A.P.F. (Arjon) (2050)1 - 0
Both , A. (Bert) (2149)Woestenburg , J. (Jochem) (2105)½ - ½
Schönberger , D.H.B. (Daan) (2097)Romkes , A. (Abel) (1984)0 - 1
Veenendaal van, E. (Elmer) (2084)Molenaar , J. (Joseph) (2013)0 - 1
Oosterom , E. (Erik) (2090)Bekkink , S. (Seréyo) (2057)1 - 0
Spek van der, H.P. (Hein Piet) (2072)Aardenburg , P.D. (Piet) (1757)1 - 0
Kronemeijer , S. (Simon) (1989)Leene , G. (Gijs) (1806)0 - 1