PK2 kan niet stunten bij SGS-snelschaken

In de schaduw van PK1 moest PK2 vooral proberen niet te degraderen uit de kampioensgroep. Dit doel was eigenlijk al gehaald voordat het eerste stuk werd aangeraakt, want twee teams hadden zich teruggetrokken en degraderen daarmee automatisch. Er kon dus vrijuit gespeeld worden, en dat kwam goed uit want de eerste tegenstanders logen er niet om. PK1 liet zich niet verrassen zoals het derde onlangs overkwam tegen het vierde. Toch won het vlaggenschip niet overtuigend (4-2), en uitgerekend de spelers van het vierde pakten de punten. Daarna had Utrecht 1 weinig moeite met PK2 – hoewel we door de jaren heen toch een reputatie als angstgegner hebben opgebouwd. Het verschil met het eveneens sterke Utrecht 2 was klein, en ook tegen BSG, dat eerder een flinke deuk in de titelkansen van PK1 sloeg – werd met 2½-3½ verloren.

Daarna volgde een relatief eenvoudig programma, maar makkelijk ging het allemaal niet. Van Hoogland werd nipt gewonnen, van HSG wel weer ruim, maar tegen de uiteindelijke nummer laatst Zeist werd ternauwernood gelijkgespeeld. Ondergetekende zette, met de vlag op vallen, onbewust een val uit voor de SGS-voorzitter, die daar niet intrapte maar wel prompt in het schaak liep.

In de voorlaatste ronde werd verdienstelijk gelijkgespeeld tegen Amersfoort, en het slot tegen het zeer sterke En Passant leverde niks meer op. Ook voor de thuisspelende Bunschotenaren niet, want Utrecht 1 won het toernooi, ondanks de nederlaag tegen PK1. Topscorer van PK2 werd Kees Vreeken met 5 uit 8. Simon Kronemeijer, Leo van Houwelingen en Klaas Veldhuijsen scoorden ieder 4 punten.