Squadra Keresiana 4e op het NK Schaakvoetbal 2017

Een verslag van Evert. De foto’s van Henk en Suzanne vind je hier.

Ondanks een late aankondiging van het toernooi was het gelukt een team van Keresianen en Utrechters rond te krijgen midden in de zomer om namens de club deel te nemen aan het NK Schaakvoetbal. Zonder Colijn Wakkee (vakantie) en Hugo ten Hertog (Amsterdam Chess) maar met Jan-Willem vd Griendt, Jan Breukelman, Kambiz Sekandar, Elmer van Veenendaal, Anne Veltman (gastspeler), Laurens Snuverink, Henk van Lingen (Rode Loper), Stijn de Jong (huisschaker, collega JJJ, topvoetballer!!), Ab Wit (huisschaker) en ondergetekende.

Dit jaar geen 15-20 deelnemende teams zoals jaren geleden, maar 8 teams die in twee poules waren verdeeld. De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de winnaarspoule dus we wisten wat ons te doen stond. We zaten bij Stukkenjagers, SISSA en Oud Zuylen Utrecht in de poule. En er werd telkens een dubbele snelschaak-pot van 7 minuten p.p.p.p. gespeeld en 1 voetbal wedstrijd van 15 minuten.

De eerste wedstrijd was meteen een zware tegen SISSA. De Groningers waren de enige club die in staat was met twee teams present te zijn en het eerste team zit vol goede schakers met zelfs nog rond de 2200 op de laagste borden en met GM Jorden van Foreest op bord 1. Ondanks het grote rating-overwicht werd er knap weerstand geboden mede dankzij overwinningen van Kambiz op IM Floris van Assendelft en Elmer op Geon Knol. Uiteindelijk waren de Groningers met 5-3 en 7-1 te sterk in de dubbele schaakstrijd. Het was te hopen dat het voetballen ons beter af ging maar niks was minder waar. Het was een wedstrijd waarbij degene die als eerste een goal maakt zou winnen en die viel helaas bij ons. Einduitslag 1-0 voor SISSA met het voetbal. Een slechte start. Overigens had inmiddels ook Laurens Snuverink zich bij de groep gevoegd.

De tweede partij, tegen Stukkenjagers was spannender. De eerste en tweede wedstrijd eindigden beide in 4-4! Op de bovenste 4 borden hadden we met 7-1 gewonnen over twee wedstrijden en de onderste 4 borden met 7-1 verloren. Ondergetekende won twee keer van Cor van Dongen met onder andere een mooie Kh8-g7-h6 manouvre alvorens met een toren binnen te komen op f3 (die daardoor niet met schaakjes op a8 of b7 van wit opgehaald kon worden). Compleet on-Evertiaans aangezien ik eigenlijk rustig wil spelen maar soms lukt het gewoon niet. Super spannend dus en nu kwam een belangrijke voetbal pot er aan. De wedstrijd begon meteen goed want door een splijtende pass van Stijn kwam ik alleen voor de goal en de kans ging erin. Even later stond ook de 2-0 op het scorebord (Kambiz) en de wedstrijd was gespeeld.

Het plaatsen voor de eerste poule kwam dus aan op de derby tussen OZU en PK! Beter kan bijna niet. We dachten dit varkentje wel even te wassen maar speelden uiteindelijk slechts 4-4 in de eerste schaakmatch. Met geluk ook nog want er gaf een tegenstander op omdat hij dacht dat hij mat stond wat helemaal niet zo was. De tweede match was al helemaal drama want die verloren we met 4,5 tegen 3,5. Gelukkig leek het al voor de finalepoule geplaatste SISSA zijn sportieve plicht te gaan doen tegen Stukkenjagers dus als we de voetbalwedstrijd zouden winnen tegen OZU zouden we nog doorgaan.
Een vroege 1-0 van PK werd al snel ongedaan gemaakt want even later stond het al weer 1-1. Een paar minuten daarna sloeg het noodlot helemaal toe toen Nieuwenhuis ons op een 2-1 achterstand bracht. Dit was met nog 10 minuten te gaan. Minuut na minuut tikte weg en er gebeurde vrij weinig. Met nog een minuut of 4 te gaan hadden we een klein wonder nodig om nog door te gaan want we moesten nog minstens 2 keer scoren. Dat kleine wonder heette Elmer want die heeft ons met een zuivere hattrick naar een 4-2 voorsprong geschoten, met onder andere een vrije trap in de laatste second van de wedstrijd!

De kopman.

In de finalepoule stond ons naast het weerzien met SISSA ook wedstrijden met Kennemer Combinatie en HMC den Bosch te wachten. We begonnen tegen HMC den Bosch en dat viel niet mee. Kambiz won bijna van NK deelnemer GM Twan Burg maar dat ging verloren en uiteindelijk gingen we met 8-0 en 7-1 er redelijk hard vanaf. Opmerkelijk is wel dat het enig gescoorde punt was van (onze) Jan tegen (GM) Jan (Smeets). We wisten dat we alles op alles moesten zetten bij het voetbal maar dat ging niet veel beter met een 4-0 nederlaag.

Even hersteld begonnen we daarna weer opnieuw tegen SISSA. Er werd goed gespeeld en menig scalp gepakt maar toch verloren we beide wedstrijden uiteindelijk met rond de 5-3. Inmiddels waren onder andere Jan, Jan Jaap, Suzanne & Xander ook present en hun aanwezigheid deed blijkbaar wonderen want even later was het eerste resultaat in de finalepoule een feit want het werd 1-1 met voetballen tegen SISSA, waar de Groningers maar wat goed mee weg kwamen.

De laatste wedstrijd was tegen Kennemer Combinatie. We wouden toch wel erg graag nog even een overwinning boeken. Dat lukte niet met het schaken maar gelukkig wel met het voetbal waar het dankzij onder andere wat subtiele pirouettes van Kambiz met 3-1 werd gezegevierd (ondanks de aanwezigheid van een eredivisie zaalvoetbalspeler bij KC!).

Uiteindelijk 4e in de poule maar wel 2e met voetbal! Eervolle vermelding voor Elmer die zowel met voetbal en met schaken topscorer van het team was en een flink aantal 2200+ spelers heeft verslagen! Misschien toch dat Evian water… Ook voor Henk die met enkele heroïsche Neueriaanse kopballen het PK-doel meer dan waardig heeft verdedigd!