PK1 haalt op de valreep het eerste thuispunt

Alvorens over het wedervaren van de laatste twee ronden te vertellen, allereerst mijn condoleances voor ons tweede. Hein Piet heeft beschreven hoe het team, dat voor de Kerst al kwakkelde, zich niet heeft kunnen herpakken en zaterdag zelfs nog een extra klap te verwerken kreeg. Mijn gedachten gaan uit naar de spelers, naar hun familie, naar iedereen die hun een warm hart toedraagt. Tweede klasse wordt derde klasse. De NS heeft de derde klasse in 1956 afgeschaft, omdat zij te mensonterend was. De KNSB heeft haar echter in 1986 weer gemeend in te moeten voeren, en het volgend seizoen zullen liefst drie PK-teams daar nu terecht komen. We houden ons hart vast.

In de veel rianter zittende eerste klasse maakte PK1 een onopvallend seizoen door. Wat niet verkeerd was, want de laatste tijd zijn we gewoon dat er om het jaar tegen degradatie gevochten wordt en het was dit jaar om het jaar. Waar de thuiswedstrijden dit seizoen verloren gingen, werd er uit steevast toegeslagen. Misschien dat de tegenstanders thuis wat sterker waren, maar een patroon tekende zich duidelijk af. Bracht het gezamenlijk afreizen ons de juiste teamspirit en de fighting mood? Nader onderzoek zal dit uitwijzen met nieuwe data die in de loop van het volgend seizoen beschikbaar worden.

Het verslag van de vorige wedstrijd is schandelijk blijven liggen. Ik moest zelf snel weg en hoopte dat iemand de taak over zou nemen na de ruime overwinning, maar nee hoor. Bij dezen dan. Soest was de hekkensluiter en het was een uitwedstrijd. Toen Soest ook nog ’s een flink aantal invallers nodig bleek te hebben, terwijl wij supersub Gerben in onze gelederen hadden, was het snel gedaan met de koopman. Een 8-2 overwinning, waarbij ikzelf nog een glad gewonnen stelling volledig liet ontsporen. Een simpele zege, waarbij verder op te merken valt dat onze Eric, Soestenaar en op twee steenworpen afstand wonend, ook nu een kwartier te laat kwam.

TSSC 19222047Paul Keres225628
1.FM Reynir Helgason2288FM Jan Breukelman235901
2.Carl Wustefeld2260IM Xander Wemmers2450½½
3.Gerrit Meine Muis2192Paul Hommerson223101
4.FM Eric de Haan2317IM Hugo ten Hertog2447½½
5.Jos Nooijen2116Bert Both217210
6.Ashley Krishnasing2084Raymond de Rooij217501
7.Kevin Rijpert2004Willem van de Fliert218601
8.Mattias van der Wal1600CM Evert Rademakers223201
9.Marijke Kok1742Gerben Veltkamp218501
10.Anton Visser1869John Cornelisse212601

Waarmee we middenmoterden met 8 uit 8. De laatste ronde kwam De Toren Arnhem op bezoek in het gymnasium. Zij stonden op een onwrikbare tweede plaats, drie punten achter het ongenaakbare en promoverende BSG en drie punten voor de niet overdreven hongerige meute. Wij hadden geen afzeggers, terwijl bij de sympathieke Arnhemmers de broers Offringa afwezig waren: de een was net oom geworden en de andere zelfs vader. Zij hebben in Ruud Janssen en Willy Hendriks twee elk seizoen goed scorende (betaalde) krachten; ze hebben Etienne Goudriaan en ze bezitten nog wat jeugd die sterker wordt. PK kan daar drie toppertjes tegenover stellen en dan valt er een gaatje dat maar ’s opgevuld moet worden. De lagere borden zijn bij De Toren relatief een stuk minder, zeker met de invallers van die zaterdag: daar was voor ons wel wat te halen.

De precieze chronologische volgorde weet ik niet, maar bij Evert en Paul ging het nogal knullig fout. Evert deed het in een rustige stelling positioneel fout en Paul wilde een leuke partij spelen, maar de positie leende zich niet voor leuke zetten. Evert had het seizoen opstartproblemen na weinig geschaakt te hebben, begon tegen het eind alweer aardig op te krabbelen. Paul had gewoon een degelijk seizoen.

Twee verliespunten, daarna zullen we twee remises doen. Xander had een interessante, theoretische stelling waarvan ik daarna niet meer weet dan dat het remise is geworden. Ook voor hem een modaal jaar. Jan heeft wel een topseizoen. Hij had 5 uit 5 waaronder een IM en twee FM’s. Zaterdag mocht hij met zwart tegen een echte GM. Ruud Janssen wikkelde af naar een eindspel dat Jan ogenschijnlijk moeiteloos remise hield. Wederom een puike prestatie: Jans rating sluipt op kousenvoeten naar Xanders en Hugo’s toe!

Hugo had zwart tegen Willy Hendriks, die de moderne verdediging van Hugo zelf ook speelt. Het moderne lokt meestens aanval en counterspel uit. Hendriks speelde het echter erg tam, waardoor Hugo zelf maar kwam. In het eindspel was er een wit paard ingesloten, dat alleen via C9 weg kon. Hugo begon met een atypische 0, rechtte zijn rug en zette een tpr van 2460 neer. Ook John begon het seizoen matig, 1 uit 4, zette zijn dip van het jaar ervoor door. Dit kalenderjaar is het weer als vanouds. Hij gaf zijn tegenstander één tegenkansje op remise, en toen die niet gevonden werd, was het over.
50%, wat ook mijn eindscore was na een veelbelovend begin. Drie blunders in gewonnen stellingen leverden drie nullen op, het had zo mooi kunnen zijn! De tegenstander van zaterdag was op het allerlaatst opgeroepen en had als doel niet te snel te verliezen. En dat lukte dankzij mijn gemanoeuvreer.

Waarmee we met 4-3 voor stonden, met naar verwachting twee matchpunten. De Arnhemmers bleken echter uit tropisch hardhout gesneden. Marijn had een typisch variantje op het bord getoverd: in de opening Df3-Da3 en Ld2-b4 om de hangende pion op d6 te belegeren. Volgens Evert deugdelijke theorie en het pakte navenant uit. Zwart moest concessies doen en Marijn kreeg een heerlijk eindspel dat hem normaliter toevertrouwd is. De vorm en het speelritme zijn helaas nog niet terug bij Marijn. Een belabberd seizoen werd met een halfje besloten.
Wim had een tussenzetje nagelaten of overzien en was in een beroerd eindspel beland, waarbij alleen de helpende hand van de tegenstander uitkomst kon bieden. Dat gebeurde niet en de niet-helpende hand moest geschud worden. Wim begon het jaar glansrijk en eindigde matjes.

Hadden we met Wims 0 wel rekening gehouden, Raymond hadden we toch op een vol punt getaxeerd. Vanuit de opening behield hij tot in het verre eindspel het initiatief, dat hij met Ta3 had kunnen verzilveren. Hoe legt Raymond dit aan Jop uit? De revelatie van de interne heeft overigens met 5½/9 gewoon een lekker seizoen gedraaid.

 Paul Keres2244De Toren Arnhem218055
1.IM Hugo ten Hertog2456IM Willy Hendriks239810
2.IM Xander Wemmers2446FM Bart von Meijenfeldt2298½½
3.FM Jan Breukelman2361GM Ruud Janssen2528½½
4.CM Evert Rademakers2240Noud Lentjes229501
5.Paul Hommerson2219IM Etienne Goudriaan234701
6.Raymond de Rooij2137Jeroen van Onzen2089½½
7.Willem van de Fliert2171Sebas Beumer209701
8.Bert Both2148Dirk Vliek165010
9.John Cornelisse2110Dries Wedda208210
10.FM Marijn Otte2152Bart van Onzen2030½½

Alles tezamen 5-5 en in de eindstand zijn we met 9-9 in matchpoints en 47 bordpunten vierde geworden. Op papier hadden we het misschien ietsje beter horen te doen. Het is jammer van de wedstrijd tegen het ongeslagen BSG, waar we de competitie een stukje leuker hadden kunnen maken. Paul Keres zet zijn verblijf in de eerste klasse hiermee weer een jaar door. Het was leuk om weer ’s in de noordelijke klasse te spelen, misschien ook een idee voor volgend jaar. En dan gaan we vlammen.

Na afloop trakteerde teamleider Xander ons op een afsluitend teametentje. Simone had een uitstekend buffet voor ons klaargezet en de keuze uit de dranken was ook ampel. Dank!
Onderstaande foto is ook van Simones hand (bij klikken wordt ie duidelijker).  Locatie is het yuppenbalkon op de achtste etage. Achtergrond is de invallende grauwe avondschemering op deze verder blauwe zaterdag. Het is eigenlijk best een mooie configuratie, waarbij supersub en barman Gerben zich als de elfde man onderdanig heeft gepositioneerd.

Het elftal acht hoog