Een stapje terug

Wist PK2 zich vorig jaar nog nipt te handhaven, dit jaar vlogen we er hard uit. Na onze 0 uit 7 was er nog een theoretische kans (de laatste twee winnen, de concurrentie verliest alles en we scoren nog wat bordpunten), maar die werd nooit werkelijkheid. Niet alleen speelden wij gelijk, ook deed concurrent Rokado hetzelfde. We zijn weer derdeklasser.

Dat neemt niet weg dat we tegen RSR Ivoren Toren, vroeger angstgegner van PK1 maar nu degradatiekandidaat, een goede wedstrijd speelden. Uw scribent (3) kreeg geen kans om goede zetten te doen, want na een ruim uur was er al een punt. De opponent had zijn dag niet, en ik zal de partij uit piëteit niet tonen.

Dat gaf mij de tijd om de koffer naar het hotel te brengen, want ik had een lang weekend Rotterdam geboekt. Dat brengen deed ik zo snel mogelijk: hoewel het hotel niet ver was, kan er in korte tijd veel gebeuren. Enigszins bezweet was ik anderhalf uur later weer terug, om te ontdekken dat het nog steeds 1-0 stond. Er werd gevochten!

Vooral buurman Wouter (2) zette zich volop in. Hij trof een sterke invaller, maar wist de stelling volledig op scherp te zetten. Helaas kosten Wouters mooie zetten altijd veel tijd. Ergens in de verwikkelingen overzag Wouter iets en vloog er ineens materiaal af. Geen schande.

Evert (7) bracht ons weer op voorsprong. Zwart kwam na de opening dreigend naar voren, maar dan ontstaan er ook altijd zwaktes. Evert wist zo’n zwakte te vinden. De opponent offerde van alles om spel te houden, maar dat werd rustig uitgetikt. Goed potje.

Erik (6) kwam niet lekker uit de opening. Wit hield onaangename druk en grabbelde een pion mee. De binnengedrongen witte stukken waren niet alleen vervelend, maar ook kwetsbaar, waardoor Erik handig remise hield.

Hein Piet (1) ging als teamcaptain voorop in de strijd. Tegen hun topspeler legde hij een stevig potje op de mat. Lang werd nagedacht of hij het pionneneindspel in moest of niet. Na afloop was er wat discussie over, maar dat eindspel was remise. We geven Hein Piet het woord:

De stelling na de 35e zet van zwart is als volgt: Wit Ke2, pi b4, d4, f3, f2 en h3, Zwart Kc6, pi a6, b5, f7, g6, h5. Van alle goede geesten verlaten speel ik hier het onzinnige 36.Ke3?? dat een heel tempo kost na 36…Kd5 37.Kd3 g5. Na het logische 36.Kd3 Kd5 37.f4 is het potremise! “Gelukkig” waren we ook dan gedegradeerd…

Het stond dus weer gelijk. En zelfs even op achterstand, want Simon (8) kwam geen moment in zijn spel. Hij vocht goed terug, maar de opponent deed het pijnlijk nauwkeurig. Het eindspel van toren en 3 pionnen vs. loper en 4 pionnen was helaas geen remise.

Toch was er geen reden om te wanhopen, want een volop geconcentreerde Anton (5) was met iets moois bezig. We zetten weer een pionneneindspel op:

Wit Kh6 a5 d5 h2
Zwart Ke7 a6 b7 h7

Een bewuste keuze van Anton. Zwart dacht nu naar remise te ontsnappen via 1…b5 2.axb6 e.p. Kd6 en schrok toen Anton het sterke 3.Kg7 speelde. Na afloop concludeerde zwart dat hij met 1…Kd6 nog veel weerstand had kunnen bieden. Misschien wel, misschien niet. Het was 3½-3½

En toen was Daan (4) nog in de race, tegen hun topscorer. Hij speelde een sterke pot, hield voortdurend druk, maar de witspeler bleek een taaie rakker. Daan won een pion, zij het met uitgedund materiaal, en zocht naar een winst. Toen de winst sowieso al buiten bereik leek, kwam er ineens een claim. Reconstrueren dus vanaf zet 1 naar zet 60 of 70… Dat zag er ongeveer zo uit:

reconstructie! (foto www.rsrivorentoren.nl)

Het bleek allemaal te kloppen. 4-4 en gedegradeerd. De vorm was er niet dit seizoen, behalve dan bij mij, maar ik trof weer geregeld spelers van lagere borden die toevallig eens wat hoger zaten. Het spel van de anderen gaf over het algemeen vertrouwen. We’ll be back!

RSR Ivoren Toren2078Paul Keres 220824-4
Joost van Ruitenburg2312Hein Piet van der Spek21051-0
Rob van der Plas2147Wouter Langerak20711-0
Philip Westerduin2002Jan Jaap Janse22020-1
Joost van Rosmalen2129Daan Schönberger2098½-½
Jason Zondag2026Anton Rosmuller20580-1
Lucas Gortemaker1981Erik Oosterom2099½-½
Peter Torczynski2024Evert van Heel20370-1
Paul Tromp2005Simon Kronemeijer19891-0