Paul Keres 5 wint van Zeist 3

Op dinsdag 15 december speelde PK 5 uit tegen het derde team van Zeist. Het was bijzonder koud maar toch gingen enkele spelers per fiets, vermoedelijk om enige hardheid te kweken. We waren ruim op tijd in de speelzaal aan de Hortensialaan en al na een half uur spelen gaf mijn tegenstander aan bord 2 zich gewonnen. Ik had een paard geofferd voor 2 pionnen waarna ik een loper terug zou terugwinnen. De witspeler was hiervan zodanig van slag dat hij een volle toren wegblunderde. Als tweede was Chris (bord 7) klaar met z’n partij. Na een kansrijk middenspel liet hij veel stukken afruilen en kwam daardoor in een eindspel met alleen nog ongelijke lopers en pionnen. De vrede was toen snel getekend. Wouter (5) had z’n tegenstander goed in de tang, raakte een toren kwijt maar kon ondanks dat toch nog met succes een mataanval uitvoeren. Menno (3) won al vroeg in de partij met een paardvork een toren op h8 en het was de vraag of hij z’n paard weer terug in het spel kon krijgen. Dat lukte niet helemaal maar doordat de koning van z’n tegenstander in het midden bleef en Menno mooie open lijnen door het centrum kreeg, had hij het paard niet meer nodig om het af te maken. Jan had een razend spannende partij aan bord 4, kwam gewonnen te staan, ging door een periode van afmaak-stress maar wist toch vernietigend met z’n torens op de onderste twee rijen van wit binnen te komen. Pieter (8) had in het eindspel een kwaliteit tegen enkele pionnen en die pionnen waren sterk aan het oprukken. Na een schaakje koos de witspeler het verkeerde veld met z’n koning waarna het met een torenzet over de zesde rij in één zet mat was. Mitchel, alias ‘de echte’, kwam aan bord 6 slecht uit het middenspel maar het lukte hem in het eindspel (zoals de dag erna ook tegen mij in de interne!) om complicaties in de stelling te brengen. Nadat beide spelers een dame hadden gehaald, kon Mitchel een serie schaakjes geven waardoor de zwarte koning alle hoeken van het bord te zien kreeg. Met een dubbele aanval won Mitchel een paard en niet lang daarna de partij. Frank was als laatste nog bezig aan bord 1. Frank schreef me een kort verslagje van zijn partij, dat citeer ik hier, met enkele kleine wijzigingen: “Maar met f4 vergaloppeerde ik me. Veld e3 werd zwak. Wanneer ik dan ook nog m’n paard terugtrek naar een ongunstig veld slaat hij met een offer toe: ik kan een vork niet afwenden. Er resteert een ongelijke lopereindspel, maar dat valt niet binnen de remisemarge. Met het creëren van een extra vrijpion in het centrum, ter ondersteuning van die op de damevleugel, haalt zwart de winst binnen.”

Eén verliespartij dus, verder een remise en 6 keer winst. PK 5 is op stoom, na verlies in de eerste wedstrijd volgden twee overtuigende overwinningen. Volgende wedstrijd: vrijdag 22 januari uit tegen Nieuw Amelisweerd 1, in het
Rode Kruisgebouw, Koningsweg 2 in Utrecht.

Zeist 31714Paul Keres 517741,56,5
Bill Schuckink Kool1826Frank Heinen182010
Ruud Kamp1779Jeroen Bollaart180001
Henk Keers1705Menno van der Meer168601
Paul Govaerts1745Jan Wiggerman183201
Michiel Stafleu1722Wouter Saers185401
Sergio Harnandan1743Mitchel Wallace174101
Wendela Oskam1606Chris van Meer1670½½
Ronnie Snoek1584Pieter Doesburg178801