Gibraltar en de onzen

Aan de voet van deze rots wordt eind januari alweer sinds een aantal jaren een schaaktoernooi gespeeld. Het is natuurlijk nog geen traditie als in Wijk aan Zee, maar het wordt steeds grootser. In een paar groepen worden vijf rondes gespeeld, terwijl de Master Group over 10 rondes gaat. Deze groep is du moment vier rondes ver. Er zitten 255 mensen in deze groep, in rating variërend van 2800 – 1700. Met circa 100 spelers boven de 2400 zullen de condities voor de titelhouders in ieder geval niet slecht zijn. Aan de top zitten de schakers die er bij Tata niet bij zijn als Caruana, MVL en Nakamura. Wie van de toppers momenteel niet in een van deze toernooien deelachtig is, neemt zijn vak niet serieus…

Omdat de indeling op rating is, krijg je een geweldig jojo-effect. Het is eigenlijk meer een gedempte trilling, waarbij de amplitude van de eerste ronde circa 500 is.

Op het einde van het toernooi zal die naar een punt of 100 gezakt zijn. Het heeft daarmee een geheel andere opzet dan Tata met zijn gelijkwaardige tienkampen. Als je qua sterkte in het midden zit, zijn er weinig spannende partijen te verwachten. Charme is wel dat je kansen hebt tegen een goede GM te mogen spelen: zo heeft alles zijn voor- en nadelen.

In de Mastergroep spelen Xander, Eric de H., Peter L. en Gerben mee [en Andy Baert die op onze loonlijst staat en verleden jaar een keer in PK1 is ingevallen]. Peter trof in Nigel Short de eerste ronde een aantrekkelijke tegenstander. Een zeer uitgesproken gentleman, die ooit tegen Kasparov een afgesplitste WK-match speelde. En Peter deed dat heel goed, trok zich niets van de jojo aan, overspeelde Short volkomen tot hij in de volgende stellng met Tb4 een enorme bok schoot.

Short ontsnapte hiermee met een blauw oog. Hij twitterde erover.

Having come within a whisker of resigning, I’m greatly relieved that the executioner’s axe somehow missed my neck

De partij is geanalyseerd in chessbase onder een voor deze partij niet opgaande titel

Een interview van Peter en Nigel gelijk na afloop met de bevallige Tania Sachdev.

Er zijn slechts circa 35 live-borden, waardoor helaas niet vaker dan incidenteel een PK’er live te volgen zal zijn, als zij zich tenminste ontvankelijk zijn voor het jojo-effect. Wat ze niet hoeven te doen. Vandaag bevindt Xander zich boven het maaiveld en zal zijn verrichting live te volgen zijn op Chessbomb, Followchess dan wel gewoon op de site van de organisatie

Donderdag is het feest afgelopen, keert Peter terug naar Porto en de anderen naar de Lage Landen, warmgedraaid voor de KNSB-competitie des zaterdags.