Woerden 1 met 6-2 verslagen

Vooraf schat ik in dat het weer een zware wedstrijd zal worden. Woerden is dan wel net gepromoveerd, maar maakt de promotie zeker waar met grote thuisoverwinningen op DBC en Zeist.

Op de weg naar de Zeven Steegjes regent het zachtjes. Bij mij in de wijk is het niet glad, want daar blijft de neerslag als regen liggen. In de binnenstad echter verandert dit beeld. De Vollersbrug tussen Twijnstraat en Lange Rozendaal is spekglad. Omdat ik schoenen met profiel draag kan ik de val van mijn fiets breken. Ook de steegjes zijn zeer glad, dus loop ik dat hele eind maar.

Prettige bijkomstigheid is dat vier spelers van Woerden in Corus spelen. En met deze weersomstandigheden is het goed mogelijk dat ze niet op tijd in de Sjuut verschijnen. Ronald Gouma speelt ook in Wijk aan Zee. Voor hem is Frank Heinen eventueel beschikbaar bij niet verschijnen.

Rond 19.50 uur zijn alle spelers van Woerden binnen en kan de wedstrijd beginnen.

En zonder tijdstraf voor de laatkomers.

Het wordt al snel duidelijk dat het een gelijkopgaande wedstrijd zal worden. De topborden hebben het moeilijk en de staartborden staan goed.

Ger komt in een hem onbekende stelling terecht. In de analyse blijkt zwart een tempo achter te lopen op de theorie. Via een positionele combinatie ontstaat een stelling waarbij loper en paard meer dan gelijkwaardig zijn aan het loperpaar. Meteen maakt zwart een blunder: kwaliteitsverlies.

Intussen is de tussenstand opgelopen van half tegen half door Jan rond 22 uur; 1,5 tegen 0,5 door Erik en 2,5 tegen 0,5 door Ronald en ook weer Bas zelfs 3,5 tegen 0,5.

Dit werkt enorm motiverend en Ger maakt het mijn tegenstander zo moeilijk op de zwarte velden dat hij zetherhaling en dus remise accepteert. 4-1, en het moet kunnen om twee matchpunten binnen te halen.

Tijd om naar de andere borden te kijken. Conrad staat moeilijk. Rolf gewonnen en misschien maakt Ernst remise met een pion achter.

Nadat Rolf met vlekkeloze techniek (nu wel!) een punt scoort, gaan de Woerdenaren met remises accoord. 6-2. een grote overwinning op een sterke tegenstander.

Erik Verlinde beschrijft het team als volgt. In vergelijking met vorig jaar zijn de topborden sterk bezet. Waar Erik in het vorige seizoen bij moeilijke stellingen voor de topborden vreesde voor een nederlaag voor betrokkenen, ziet hij dit jaar een grote verandering. De topborden scoren meer dan gemiddeld. Nederlagen zijn schaars.

Paul Keres 41908Woerden 1194262
Bas Peeters1978Marcel Schroer202210
Conrad Kiers1859Erik van Esterik2007½½
Ger Hageman1954Jelle Wiering1997½½
Ernst vd Vecht1899Jim Reed2029½½
Jan Teuben1838Cor de Leeuw1942½½
Rolf Dijksterhuis1934Bas Verberne186710
Erik Verlinde1888Rolf van Beek183210
Ronald Gouma1912Henk de Heer183810