Vierde team pakt kansen niet

Paul Keres IV is de competitie begonnen met een nederlaag. Het team speelde met de nodige invallers, omdat 4 spelers in buitenlanden als Goteborg, Guernsey en Groningen bivakkeerden. Desondanks waren er volop kansen, maar die werden niet gepakt. De bezoekers wonnen met 3,5-4,5.

Aan de start lag het niet. Jeroen Bollaart (7) speelde een degelijke, vlotte remise. Teamleider Ger Hageman (1) verloor een pion tegen de in Utrecht welbekende Evert Aalten, maar die koos een weinig overtuigende winstweg. Nog een remise. We kwamen daarna zelfs op voorsprong door Ernst v/d Vecht (4), die met grof geweld een zwarte stelling oprolde. Vroeger deed Ernst zoiets vanaf zet 1, maar tegenwoordig zet hij eerst alles rustig neer en gooit dan pas alles naar voren. Een taktiek die goed werkt. Buurman Erik Verlinde (3) had wit een kwaliteit ontfutseld, maar moest wel met een zwakke koning door het leven. Alle reden om na de tijdcontrole remise te geven.

So far, so good. Helaas verloor Conrad Kiers (2), die na een fraai gevoerde aanval kon kiezen voor eeuwig schaak. Zijn poging om toch te winnen faalde op een tussenzetje en daarna was er geen houden meer aan. Met 2,5-2,5 was het wachten op de 3 tijdnoodborden, waar Andor Lukacs (6) er uiteraard eentje van was. Hij steekt altijd zijn eerste anderhalf uur in een zet of 10, om daarna de rest af te raffelen. De tegenstander heeft dan immer nog veel tijd, weet niet wat met al die weelde te doen en gaat kansloos ten onder. Ditmaal trof Andor echter iemand met een vergelijkbaar tijdverbruik en dan lukt het niet. We kwamen echter weer gelijk: Jan Teuben (5) had na vele avonturen misschien een remise-eindspel bereikt, maar er viel zeker nog wat te proberen. En met resultaat, want wit zag het niet meer en ging ten onder.

Het wachten was op Dimitri Hendriks (8), die na een fraaie opening met pionwinst helaas een stuk in de aanbieding deed. Dimi probeerde nog van alles, de hoop werd gevestigd op zwarts trage zetten, maar uiteindelijk wist deze toch mat te zetten met nog 12 hele seconden over. 3,5-4,5 voor de sympathieke bezoekers, er valt best mee te leven. Als alle toeristen weer terug zijn zal het vierde toeslaan.

  Paul Keres IV 1878 Rivierenland 1831   3½
1 Ger Hageman 1954 Evert Aalten 2068    ½ ½
2 Conrad Kiers 1859 W. Kruimer 1861     0 1
3 Erik Verlinde 1888 Gert Kampstra 1905    ½ ½
4 Ernst vd Vecht 1899 Rene Meeuwissen 1752     1 0
5 Jan Teuben 1838 Rob Disselhoff 1864     1 0
6 Andor Lukacs 1887 Jasper Straaten 1888     0 1
7 Jeroen Bollaart 1835 Patrick Ditmar 1637    ½ ½
8 Dimitri Hendriks 1862 Rudy Veenhof 1670     0 1