Utrechts scholenkampioenschap: vrijwilligers gezocht!

Albertus ten Hertog

Beste leden van Paul Keres,

Op zondag 22 januari 2017 wordt het schoolschaakkampioenschap voor basisscholen in de gemeente Utrecht voor het schooljaar 2016-2017 gehouden. Het is een teamwedstrijd voor viertallen. De organisatie verwacht minstens tussen de 70 en 80 teams.

We spelen dit jaar op dezelfde locatie als in 2015: het Leidsche Rijn College, Maartvlinder 1, Utrecht.

De organisatie is in handen van drie Utrechtse schaakclubs: Moira-Domtoren, Oud Zuylen Utrecht en Magnus Leidsche Rijn.

De formule
Voor de sterkere teams is er een topgroep. De topgroep speelt voor de titel “Kampioen basisonderwijs Utrecht”. Uit de topgroep plaatsen de zes sterkste teams uit de gemeente Utrecht zich voor de regionale kampioenschappen, die worden gehouden in maart 2017 (in Maarssen).

De topgroep bestaat in principe uit de eerste teams van scholen, aangevuld met het tweede/derde team van scholen waar veel wordt geschaakt. Als er ook in het eerste team weinig schaakervaring is, kan het eerste team in overleg met de organisatie vrijwillig afzien van een plaats in de topgroep. De topgroep zal waarschijnlijk bestaan uit zo’n 30 teams.

Door de toernooivorm hebben ook minder sterke teams in de topgroep een goede kans om een aantal wedstrijden te winnen. Er wordt namelijk gespeeld volgens het systeem ‘zwitsers voor teams’ waarbij een team steeds wordt ingedeeld tegen een team dat (ongeveer) even veel punten heeft.

Bij de partijen in de topgroep wordt met een schaakklok gespeeld, de bedenktijd is 15 minuten per persoon per partij.

De ervaring is dat ook kinderen die nog nooit met een schaakklok hebben gespeeld, dit vrijwel meteen onder de knie hebben.

Naast de topgroep komen er poules van 8 teams. In die poules wordt een complete competitie afgewerkt, waarbij er in elk poule medailles te winnen zijn. En omdat de poules waarschijnlijk vooral op leeftijd ingedeeld worden, hebben ook teams die bestaan uit jonge kinderen kans op een prijs! In deze groepen zijn alle kinderen die schaken leuk vinden van harte welkom. Het niet nodig dat de kinderen ervaren schakertjes zijn, het is wel noodzakelijk dat de kinderen de spelregels beheersen (bijvoorbeeld mat zetten, rokade, promotie van de pion, etc.).

In principe is er bij elk team een begeleidende ouder aanwezig is gedurende de dag (eventueel een stukje van de dag, om elkaar af te lossen).

Vrijwilligers gevraagd!
We zoeken nog vrijwilligers die mee willen helpen bij de organisatie, bijvoorbeeld als tafelleider.

We denken voor de dag toch zo’n 25 vrijwilligers nodig te hebben, het zou mooi zijn als er ook Paul Keres leden zijn die ons die dag helpen!

Als je mee wilt en kunt doen, dan graag een email naar mij

Het tijdschema voor zondag 22 januari ziet er als volgt uit:

11:00 zaal open, start inschrijving
11:30 opening, uitleg over het toernooi en de regels
12:00 start ronde 1
12:35 start ronde 2
13:10 start ronde 3
13:45 start ronde 4
14:20 korte pauze
14:30 start ronde 5
15:05 start ronde 6
15:40 start ronde 7
16:30 prijsuitreiking

De organisatie hoopt op veel vrijwilligers van SV Paul Keres!

Vriendelijke groet, Albertus ten Hertog