Herfstdip in het USG

Zo’n twee weken geleden schreef ik mijn teamgenoten wat de vermoedelijke opstelling van Amsterdam West zou worden en ik zat er slechts op één plek naast (Yvette Nagel was afwezig en haar plaats aan bord 7 werd ingenomen door Remco Hillebrandt). Aan onze (mogelijke) voorbereiding kan het dus niet hebben gelegen toen wij zaterdag 17 december tegen hen moesten aantreden. Onze tegenstander was in ELO aan de borden – op een uitzondering na – wat sterker dan PK3, maar de verschillen waren klein. Amsterdam West verdedigde hun koppositie in klasse 3C en deed dat met verve.

Als we naar de verschillende borden kijken, dan was een achttal remises de meest waarschijnlijke. Pieter kwam bij mij halverwege de middag om te vragen of remise goed was (ik heb niet mee gekregen of zijn tegenstander remise aanbood of deze van Pieter toch afsloeg). In een fase waarin er nog veel onduidelijk is wat de einduitslag gaat worden, laat ik dat ter beoordeling over aan mijn teamgenoten. Misschien moet ik dat beleid aanpassen, want Pieter bleek door te spelen en uiteindelijk de vlag te moeten strijken.

Kort daarvoor waren de partijen van Rijk, Mark, Leo en Elmer inderdaad in remise geëindigd. Hierdoor ontstond de nodige druk op de overige teamgenoten om dit verlies recht te breien. In mijn eigen saaie partij heb ik aan bord 4 na een aangenomen damegambiet lang gezocht naar hoopvolle voortzettingen, maar mijn tegenstander wist deze uitstekend te pareren. In het eindspel (beiden een toren en vier pionnen en met een loper van ongelijke kleur) was alle gevaar geweken en was de remise een terechte uitslag. Jeroen aan bord 8 en Paul aan bord 2 waren dus als laatsten (ook alle PK1 en 2-ers hadden de zaal al verlaten) in het USG bezig.

Ik laat Jeroen weer aan het woord:

Van Paul ‘leen’ ik wat geschreven woorden: “Helaas blunderde ik tegen Frans Schoffelmeer met 33 Pc3 een pion weg, al zou je misschien zeggen dat ik had moeten vermijden de zwakte op b2 toe te staan. Ik onderschatte a4 wat, wellicht eerder zelf b3 spelen, of na 10 a5 onmiddellijk b4? Ik schoof het allemaal wat te makkelijk dicht in het centrum en had vervolgens geen goed plan . Is het idee spanning creëren en slopen op de koningsvleugel ? Eerst neutraliseren op damevleugel? Want ook als ik niet blunder op 33 is het nog steeds niet duidelijk.”

De stand enkele zetten na de blunder:

De zwarte dame is de stelling van Paul binnengevallen om daar onrust te zaaien en zal met h5 de stelling openbreken, waardoor mogelijk de zwarte loper, maar zeker de zwarte koning in het spel komt.

We komen er in na 47. ….. Kh6:

Als toeschouwer dacht ik dat 48. Df2 de beste kansen bood (en Fritz8 geeft mij daarin, hoewel marginaal, gelijk). Paul speelde 48. Dc1 en moest enige zetten later de dames ruilen. Weliswaar kwamen beide dames weer op het bord: zowel de a- als c-pion promoveerden (!), maar alle witte pionnen (op g7 na) werden opgepeuzeld, waarna er een fraai matnet op het bord verscheen.

Ik laat Paul als slot weer aan het woord: “Ik vond wel dat Frans in tijdnood (hoewel de mijne groter was) de koningswandel netjes berekende. Verdiende nederlaag.”

De gedetailleerde uitslag:

TPaul Keres 32008Amsterdam West203835
1.Elmer van Veenendaal2087Hans Leeflang21320,50,5
2.Paul van der Kooij2058Frans Schoffelmeer208501
3.Rijk Schipper2048Wim Helmers20720,50,5
4.Jan Prins1995Sven Pronk20160,50,5
5.Pieter de Groot2043Johan Lubbers204401
6.Leo van Houwelingen1996Ron Klein19700,50,5
7.Mark Uildriks1971Remco Hillebrandt20410,50,5
8.Jeroen Bollaart1869Jeroen Cromsigt19430,50,5

We gaan de winter in om op 4 februari 2017 naar Amstelveen af te reizen voor de zesde ronde. Waarschijnlijk hebben we wat invallers nodig om enkele vakantiegangers te vervangen.