Schaken in Schaakwijk 10; bikkelen op het Grootmeesterplein

Het was zondag 27 november alweer tijd voor de 10e editie van Schaken in Schaakwijk, met ook alweer de tiende matchpartij tussen de schaakverenigingen Paul Keres en Oud Zuylen Utrecht.

Dit allemaal in een tijd dat ook aan de andere kant van de oceaan een schaakmatch gespeeld wordt, daar met de inzet van een wereldtitel. Gelukkig had de organisatie in New York rekening gehouden met het publiek in Utrecht. Voor deze zondag stond een rustdag in VS ingepland, zodat Nederlandse toeschouwers niet hoefden te kiezen tussen het WK en het OZU-PK. Dank daarvoor.

Aan de start van de partij vertelde Mitchel, die namens Paul Keres de witte stukken ging voeren, nog dat het geen remise ging worden. Hij was van plan te strijden tot het bittere eind en niets zou hem daarvan af kunnen houden, zeker een remise niet. Ik voorspelde hem toen dat een dergelijke opstelling meestal juist leidt tot een remisepartij.

Ook Bram, de voor Oud Zuylen Utrecht uitkomende zwartspeler, maakte de indruk met grootse bedoelingen naar het Grootmeesterplein afgereisd te zijn. Als buiten Utrecht wonend lid van de schaakvereniging zal hij de langste reis achter de rug gehad hebben. Zijn veelkleurige OV-fiets herinnerde ons er tijdens de partij aan dat hij al een behoorlijke inspanning geleverd had om bij het bord te komen, welke dan ongetwijfeld gevolgd zou worden door grootse prestaties om de ongemakken van de terugweg te verzachten.

161127 Mitchel-Bram
foto Judith

De spelers dan ook geen gebrek aan ondernemingslust verweten worden en dit kwam ook terug in de partij. Echter, op het bord leidde de ontmoeting van deze twee stijlen tot een evenwichtige partij. Na 40 zetten stond er een redelijk gelijkwaardig eindspel op het bord, wat wellicht nog tot in de avonduurtjes uitgevochten had kunnen worden. Dat dit niet gebeurde, zal zeker te maken gehad hebben met de weersomstandigheden, die al eerder hun stempel drukten op het verloop van de partijen op het Grootmeesterplein. De winterkou miste zijn effect niet op de aanwezigen, en met nog een evenwichtige stelling was iedereen tevreden met remise.

Wat betekent dat de stand nu 5-5 is. De volgende editie is vanwege kerst niet op de laatste zondag van de maand, maar al op de 18e van december. Tijdens deze editie zal ook voor warme chocolademelk gezorgd worden, om tegenwicht te geven aan koning Winter. Het belooft weer een mooie schaakmiddag te worden.

RondedatumOud Zuylen UtrechtPaul Keresuitslagtotaal
128-2-2016Ed van Eeden (w)Jan Jaap Janse1-01-0
227-3-2016Marcel van Os (z)Anton Rosmüller½-½1½-½
324-4-2016Huib Olij (w)Youri Gerritse½-½2-1
429-5-2016Dirk Floor (z)Bart Karstens0-12-2
526-6-2016Marijke Kok (w)Jeroen Bollaart1-03-2
631-7-2016Jaap van der Tuuk (z)Gerben Veltkamp0-13-3
728-8-2016Judith van Amerongen (w)Guus Alberts½-½3½-3½
82-10-2016Jan Maarten van den Bogaart (z)Michel Kerkhof0-13½-4½
930-10-2016Menno OkkesTim Lammens1-04½-4½
1027-11-2016Bram SemeijnMitchel Wallace½-½5-5