Sinterklaas is in het land

Mijn excuses voor het schaamteloos hergebruiken van Jan z’n titel, maar in alle eerlijkheid lijkt hij meer van toepassing op Philidor I – Paul Keres II dan op Philidor II – Paul Keres III. Althans, ons team was soms wat altruïstisch bezig. Dat doet de tegenstander overigens tekort, die voor alle kansen vocht en alert was als de kansen kwamen. Een fraaie overeenkomst met FC Utrecht – Feyenoord, de dag erop, waar in de uitvluggerfase nog twee keer werd gescoord.

Zie voor de heenreis overigens het verslag van collega-captain Jan, die een keurige reis had geregeld inclusief stadswandeling. Het enige dat PK2 eraan bijdroeg was een filosofische discussie tussen Anton, Gerben en een aantal dames, waarbij het bereiken van Leiden jammer was. We hadden het Anton niet kwalijk genomen als hij met hen verder was gereisd, al zaten we al zo krap in de spelers. Hein Piet moest bij de geopereerde Marijke zijn, daarom viel ik zelf maar in als teamcaptain, en Daan was ziek. Erik was eigenlijk nog niet helemaal hersteld, maar op vrijdagmiddag nog een invaller ritselen werd wat lastig. We hebben dit seizoen onkarakteristiek veel invallers nodig, het einde lijkt echter in zicht.

De wedstrijd dan. Daar kan ik spieken in het verslag van de opponent, want na mijn (2) eigen partij was ik even verdiept in de analyse. Een tweesnijdende opening leverde (zowaar) een fijne stelling op waar wit naar plannen moest zoeken. Uiteindelijk vond hij fraaie schwindelkansen, die ik met veel en hij weinig tijd wist te pareren. We stonden voor.

Hier knalde wit 29. Txe5 eruit, waarop 29… Pg3+ unica is. Na 30. Ke1 is het niet zo eenvoudig als dat het lijkt, want bijvoorbeeld 30… Pe4+ 31. g3 Pxd2 32. Te8+! Kf7 33. gxh4 levert weinig op. Wel goed is 30… Pf5+ 31. Kf1 Dxh2 32. Te8+ Kf7 33. Lxf4 Dh1+ 34. Ke2 Txd7 en wit is uitgeraasd. Opgejaagd door de tijd kwam wit met 30. hxg3 Dh1+ 31. Ke2 Dxg2+ 32. Kd1 Dxd2+ 33. Kxd2 Lxe5 34. gxf4 Txd7+ 35. Kc2 Lxc3 en 0-1.

Helaas was dat van korte duur. Invaller Gerben (1) is in grootse vorm en zette zijn sterke opponent flink onder druk. Die worstelde zich terug, het leek remise te worden maar toen kreeg Gerben een idee. Het was zo fraai en thematisch dat ik het in de analyse ook niet direct zag. Het fraaie idee verloor echter een toren. Andere invaller Kees had ik op 7 gezet zodat hij een generatiegenoot kon treffen. Die zat echter aan 8 en nu trof hij een jonge deerne. Toen Kees’ aanval was uitgewoed verloor hij zijn centrumpion en daarna zijn stelling. Toch weer goed ingevallen. Anton (3) vocht een mooi duel uit. Toen ik even niet keek is er kennelijk veel gebeurd. Wit torens op f1 en h1, een koning op g1 en pionnen op h2 en g3, zwart een (gedekte) toren op h3 en een pion op h5. Twee gefixeerde torens dus, maar daar had wit kennelijk meer last van. Ook dat werd een 0. 3-1 achter.

Gelukkig was Evert (6) er nog. Die verloor een stuk tegen wat pionnen, maar wist miraculeus zijn stelling bijeen te houden en de boel naar voren te spelen. Daarna loste hij ook het probleem nog op hoe wit mat te krijgen. Net als vorig jaar sterk spel na een stroeve start. Simon (8) zijn opening was grondig mislukt, al ben ik de laatste die daar iets over mag zeggen. Gambietpion kwijt, met de compensatie voor de witten. Al complicerend verdween er nog meer materiaal en de witspeler weigerde ergens in te trappen. 4-2.

Van Erik (4) mochten we geen vol punt verwachten. Hij was ergens een pion kwijtgeraakt en verdedigde zich taai, maar wit deed alles goed. Complimenten sowieso voor de Philidoriaanse vasthoudendheid, of had ik die al gegeven? Erik redde het niet. En toen ging het bij Wouter (5) ook nog mis, die na zware strijd besloot een thematisch stukoffer te plegen. Idee was het doorzetten van zijn vrijpionnen. Die werden echter handig geblokkeerd en daarna verorberd. Net als bij de anderen een creatieve aanpak zonder resultaat (6-2). Als schaken een jurysport was, hadden we meer gehad maar geen matchpunt.

En nu? De tijden zijn zwaar en we staan onderaan. Ergens in 2017 krijgen we de (op papier) zwakkere broeders. Het komt goed.

Plannen maken in het donker

Plannen maken in het donker

 Philidor Leiden2110Paul Keres 2206162
1.Nico Kuijf2241Gerben Veltkamp214510
2.Stef van der Zon2170Jan Jaap Janse216501
3.Thijs Roorda2043Anton Rosmuller209210
4.Guido Bakker2156Erik Oosterom213710
5.Arres Oudshoorn2074Wouter Langerak208510
6.Maarten van Harten2076Evert van Heel203201
7.Leonore Braggaar2056Kees Vreeken182410
8.Herman van Halderen2064Simon Kronemeijer200910