Grootmeesterplein: het staat weer gelijk (update: nu met verslag)

opgave

Yme Jan Jellema
Het is altijd afwachten hoe een buitenschaakbord er bij ligt voor aanvang van de partij. Zo ook op het Grootmeesterplein, alwaar het leek dat de jeugdige bewoners het laatste weekend van oktober gebruikt hadden om het aanzien van hun centrale plein eens onder handen te nemen. En ja, wat is er mooier dan met stoepkrijt dat zwart-witte patroon wat meer kleur te geven? Ik zou het niet weten, en ik was blijkbaar niet de enige.

Met name veld d6 had een grondige opknapbeurt gehad, zodat we kunnen spreken van een veelkleurig zwart (ja, wie had gedacht dat een dergelijke combinatie van woorden ooit ergens op zou slaan. Uiteraard laat ik zo’n kans om deze woorden achter elkaar te zetten niet liggen) veld op het bord. d6 was daarmee al vanaf de start het middelpunt van de aandacht en al snel bleek dat de witspelende Menno Okkes ook zijn stukkenmacht op deze regenboog aan kleuren richtte. Tim Lammens probeerde het kunstwerk nog enigszins aan het oog te onttrekken door er een pion op te posteren, maar dit vormde alleen maar meer aanleiding om de aanval op d6 te concentreren. Al spoedig vlogen de stukken van het bord (louter figuurlijk hoor, het publiek is ook deze editie weer ongeschonden doorgekomen), maar bij elke stukkenruil leken de witten er een pion meer af te halen dan de zwarten.

En zo, terwijl het materiaal op het bord uitdunde, werd het overwicht van de witte stukkenmacht ten opzichte van de zwarten telkens groter. Tim probeerde nog op allerlei manieren dit patroon te doorbreken, maar kon niet voorkomen dat Menno met ijzige kalmte zijn voordeel uit bouwde. Na 44 zetten waren zwarts tegenkansen praktisch uitgeput, en met een witte pion op doorstomen staakte Tim het verzet.

Waarmee Oud Zuylen Utrecht de stand in de match weer gelijkgetrokken heeft en Paul Keres niet lang van de voorsprong heeft kunnen genieten. Wellicht proeft deze eerste voorsprong Paul Keres wel naar meer, wellicht is het een kwestie van erop-en-erover van Oud Zuylen Utrecht. We zullen het zien, de match vervolgt op 27 november met alweer de tiende partij. Komt (ook dan weer) allen naar het Grootmeesterplein!

RondedatumOud Zuylen UtrechtPaul Keresuitslagtotaal
128-2-2016Ed van Eeden (w)Jan Jaap Janse1-01-0
227-3-2016Marcel van Os (z)Anton Rosmüller½-½1½-½
324-4-2016Huib Olij (w)Youri Gerritse½-½2-1
429-5-2016Dirk Floor (z)Bart Karstens0-12-2
526-6-2016Marijke Kok (w)Jeroen Bollaart1-03-2
631-7-2016Jaap van der Tuuk (z)Gerben Veltkamp0-13-3
728-8-2016Judith van Amerongen (w)Guus Alberts½-½3½-3½
82-10-2016Jan Maarten van den Bogaart (z)Michel Kerkhof0-13½-4½
930-10-2016Menno OkkesTim Lammens1-04½-4½
1027-11-2016Bram SemeijnMitchel Wallace½-½5-5