IM-norm voor Casper Schoppen

In de herfstvakantie werden er weer twee toernooien georganiseerd, in Haarlem en Hoogeveen. Drenthe is grootser, met traditioneel twee matches erbij, waarvoor de directie het liefst iemand van de oude garde, een opkomend talent en een vrouw weet te strikken. Vooral de partijen van Ivan-Sokolov en Jorden van Foreest zijn een aanrader.

Naast de matches zijn er een open toernooi en twee amateurgroepen, waarvan de ene groep ’s ochtends en de andere ’s middags speelt. Ze zijn inventief. Bij het open toernooi participeerden zes Keresianen. Demre kende een onopvallend optreden. Joris Kokje zat nog in een negatieve flow, maar zijn laatste twee partijen geven hoop dat deze nu voorbij is. John Cornelisse en Marijn Otte hadden een gemiddeld toernooi: er werden IM’s op remise gehouden en er waren partijen waar op papier meer uit gehaald had horen te worden.

Bij Hugo, winnaar van de zomertoernooien, kwam het er in de herfst niet van. De laatste ronde was hij ingedeeld tegen Casper, die een overwinning nodig had voor een IM-norm. Casper speelde een rustige Alapin, die door Hugo zo complex mogelijk gemaakt werd. Dit kostte echter tijd en bij het zoeken naar iets winnends (wit stond lastig, maar de computer houdt het rond de 0) viel Hugo’s vaantje, voor de tweede keer dit seizoen.
Waarmee Casper (op zijn 14e!) zijn eerste IM-norm haalde! De overige zullen ongetwijfeld rap volgen.

Bijzonder was nog dat Moiraan Oele Dijkhuis in zijn amateurgroep 8 uit 8 haalde, waarbij zijn gemiddelde tegenstand 223 punten boven zijn rating lag. Een plusscore van +6,33 uit 8 partijen, wat uniek zal zijn.

Eindstanden, verslagen, partijen en foto’s staan opĀ http://www.hoogeveenchess.nl/nl

 

_Casper_norm_hoogeveen_2016

Met het normbewijs