Bekerteam haalt de Kerst niet

Stond PK vorig seizoen nog trots in mei in de finales, dit jaar is overwinteren er al niet bij. Een relatief zware loting bracht de tweede ronde de Bussumers van BSG op bezoek. Zij kwamen op met de gebroeders Ootes en De Groote, waar wij een gelijkwaardig team tegenover opgesteld hadden. Waar een spannende affaire verwacht werd, bleek daar op de woensdagavond echter weinig van te merken. Op een aantal borden moest al snel compensatie gezocht worden voor pionnenachterstand.

Bij Gerben ging het hardst. Na een rustige openingsopzet werden er wild pionnen door hem geofferd. Zonder vrees en doorontwikkelend werden deze gesnackt. Een desperaat stukoffer bracht ook geen soelaas, waarna de handshake volgde. Xander had een interessante opening. Het leek mij een ongelukkige combi van een paar systemen, maar Eric vertelde dat het terdege doorgeteste ideeën waren uit een mij onbekend boekje. Na een h6 dat een paard op g5 wegjoeg, zagen we het positief in, maar even later werd de onbeschermde pion op g6 belaagd: zo’n partij, moeilijk, moeilijk. Xanders initiatief voor 1 à 2 pionnen peterde uit, een wit paard kwam op d6 en toen een wanhoopstorenoffer voor eeuwig schaak koeltjes met een koning-wegzet beantwoord werd was ook deze strijd in een 0 geëindigd.

En toen kreeg Paul remise aangeboden in een ongelijk lopereindspel met twee pionnen minder. Ook hier is werk aan de winkel bij de preparatie. Zoals het ging kon wit risicoloos op winst spelen, en moest Paul inventief een tweede pion offeren om de koning in het eindspel centraal te krijgen. Wel gunstig leek het bij Jan te verlopen. Na iets Sämisch-achtigs werd de zwarte stelling met f4 aangetast. Een pion kwam op g7, veld f7 werd zwak en winst leek een kwestie van een paar zetten. Zwart bleek echter nog venijnige counters te hebben (in de partij iig), die in de tijdnoodsfase zelfs in pionwinst resulteerden. Ook Jan kon gelukkig nog vluchten in een ongelijk lopereindspel, zodat de schande en schade beperkt bleef tot 1-3.

Het positieve nieuws was dat Ger Hageman BSG-teamleider Edwin Baart, die gezellig een potje meedraaide in de Interne, eronder hield. In de breedte zijn we sterk zat!

Enfin, we hebben een cyclus van twee jaar. Volgend jaar gaan we weer naar de finales.

Paul Keres2220BSG221813
Xander Wemmers (z)2354Lars Ootes241701
Jan Breukelman2196Ewoud de Groote2250½½
Paul Hommerson2206Lennart Ootes2084½½
Gerben Veltkamp2122Jesper de Groote212001