Het lieflijke Alkmaar

Het lieflijke Alkmaar bezocht ik zo’n 55 jaar geleden voor het eerst en daar kan ik mij niet zo veel meer van herinneren, behalve de ‘kaasshow’ op het Waagplein. Zaterdag 13 februari werd de tweede keer en de NS toonde zich deze keer een betrouwbare reispartner, zodat Paul Keres 3 ruim op tijd in ‘t Gulden Vlies arriveerde.
Ik was benieuwd tegen welke kaasmeisjes, sjouwers en waagmeesters wij moesten aantreden, maar de Keetmannen blijken netjes verdeeld over het eerste en derde team van De Waagtoren en de meesters uiteraard alleen in het eerste team. De sjouwers waren dus alleen met Shannon Vlaar de opponenten van deze zaterdag. PK3 was niet in haar originele opstelling gekomen, want Mark en Ernst moesten verstek laten gaan. In Rolf en Kees meende ik goede vervangers in huis te hebben.
Kees aan bord 8 was als eerste klaar met een nette remise. Dit is zijn verslag, waar we er in komen bij zet 20:


[Event "Waagtoren 2 - PK 3"]
[Site "?"]
[Date "2016.02.13"]
[Round "6"]
[White "Fasel"]
[Black "Vreeken"]
[Result "1/2-1/2"]
[SetUp "1"]
[FEN "2r3k1/pb1qbppp/1p2p3/3pP3/5B2/P2BP2P/1P1Q1PP1/2R3K1 w - - 0 20"]
[PlyCount "32"]

{Wit heeft zojuist} 20. Bc2 $6 {gespeeld, gebaseerd op een trucje en ik trap
er natuurlijk met open ogen in.} Qb5 $2 ({Gelijk die diagonaal pakken, dacht
ik, maar dat kon ook met} 20... Ba6 $1 {met een klein plusje voor zwart.}) 21.
Bxh7+ $1 {Dank u.} Kxh7 22. Rxc8 Bxc8 23. Qc2+ g6 24. Qxc8 Kg7 $2 ({Beter}
24... a5 $1) 25. Bh6+ Kh7 ({op} 25... Kxh6 $2 {komt natuurlijk} 26. Qh8+ Kg5
27. g4 $1 {en zwart loopt mat}) 26. Bf4 $2 ({Ik vreesde vooral} 26. Bf8 Bxf8
27. Qxf8 Qd7 28. Kh2 {en zwart moet lijdzaam toezien hoe wit met z'n
koningsvleugel oprukt. Hij heeft nauwelijks fatsoenlijke zetten.}) 26... Kg7
27. Qb7 {een ander plan dan maar...} Bf8 ({Ik keek hier naar} 27... Bh4 {maar
wat te doen na} 28. g3 {dn komt het verrassende} g5 $1 {en zwart is zo goed
als uit de problemen}) 28. Bg5 ({Nu was} 28. b4 {ijzersterk geweest.}) 28...
Qxb2 29. Bf6+ Kg8 30. Qxa7 Bg7 (30... d4 {was een directe remiseweg. Na} 31.
exd4 {heeft zwart eeuwig schaak met} Qc1+ 32. Kh2 Qf4+) 31. Qb8+ ({Wit laatste
kans was} 31. Qe7) 31... Kh7 32. Qc7 Bxf6 33. exf6 ({Wit had even overzien dat
} 33. Qxf7+ {nu simpel met} Bg7 {wordt beantwoord.}) 33... Qxf6 34. Qxb6 Qa1+ {
Wie wat bewaart, heeft wat.} 35. Kh2 Qxa3 {en na dit foutenfestival werd vrede
gesloten} 1/2-1/2

(Tussenstand De Waagtoren – PK3 0,5 – 0,5)

Rolf aan bord 6 speelde tegen Shannon een prima partij totdat hij zicht teveel liet bekoren. Een vrijwillig ingesloten dame leverde een volvette nul op (1,5 – 0,5). Zelf speelde ik aan bord 5 tegen de nestor van de sjouwers. Wim Nieland loopt al heel wat jaartjes mee, maar koos met zwart wel voor een heel passieve opzet. Hierdoor kreeg de stelling , met h4 en g4 gespeeld, in eerste instantie een erg gesloten karakter, maar deze kon ik via de diagonaal a1-h8 openbreken. Toen ook de h-lijn vrijkwam voor mijn torens, konden de stukken redelijk vroeg in de middag weer in het doosje. (1,5 – 1,5)

De standen op de overige borden waren veel belovend, maar dat moet je dan nog wel in klinkende munt omzetten. Elmer aan bord 1: ‘overwegende stelling, pion gesnoept, veel activiteit. Daardoor mogelijkheden te over, kiezen is dan altijd lastig, te save gespeeld i.v.m. tijdnood. Derhalve kon tegenstander adequate verdediging vinden. Stelling verzand. Vrede werd getekend.’ (2 – 2)

Erik aan bord 2 speelde weer een mooie partij. Een aangenomen damegambiet, waar de tegenstander te weinig/geen compensatie voor terugkreeg. Erik kreeg nog wel een geduchte koningsaanval te verduren, maar na een gedegen verdediging kon het hele punt worden genoteerd. (2 – 3)

Leo aan bord 6 zegt het volgende over zijn partij: ‘Na een moeizame opening manoeuvreerde ik met de zwarte stukken handiger dan mijn tegenstander Ronald Groot. Het resultaat was een zwart paard op d3 die de witte stelling volledig domineerde. In de tijdnoodfase verzuimde ik echter de genadeklap uit te delen. Nadat ook de witspeler zich niet onbetuigd liet in het missen van kansen, was remise het logische resultaat van deze wisselvallige partij.’ (2,5 – 3,5)

Nog twee partijen te gaan. Paul is door zijn goede resultaten inmiddels op bord 3 terechtgekomen en weet dit te vertellen: ‘Mijn partij was een illustratie van de opvatting, ik wil het geen feit noemen, dat een plan hebben, weten wat je in een stelling moet, belangrijker is dan een klein verschil in materiaalverhouding. In een dame-indische stelling ruilde zwart (mijn tegenstander Dirk van der Meiden) eerst zijn loper van de witte velden tegen mijn loper (via b7-e4-d3). En vervolgens zijn zwarte loper met mijn paard dat ik op e5 had geposteerd met ondersteuning f-pion. Hij dacht (althans dat denk ik, we keken achteraf niet gezamenlijk naar de partij) deze ruil te kunnen ondersteunen met snel de breekzet c5 . Met wat tactische finesses wist ik dat te ‘weerleggen’ (zwart was nog half ontwikkeld: geen rokade, paard op b8, ik open f-lijn): althans ik kwam een kwaliteit voor (paard via a3,c4,b6). Misschien was dat nog niet eens het beste gelet mijn moeilijk houdbare geïsoleerde pion in het centrum . In de daarop volgende fase liet zwart zien dat twee paarden met dame en pionnen het wit op de koningsvleugel lastig kunnen maken. Ik daarentegen had geen plan. De zwakke zet 26 b3, i.p.v. a3, getuigt daarvan: daardoor wordt de toren op a1 op zijn plaats gehouden. Op de 40e zet besloot ik (nadat ik in overleg met onze gewaardeerde teamcaptain vastgesteld had dat remise voor het team voldeed) de toren terug te geven (op d5) tegen paard en pion. Nog maar + 0.2 voor, maar de angel was uit de zwarte aanval. Het resterende ‘eindspel’ van dame + loper met verre vrijpion tegen dame en paard ging verrassend snel voor wit de goede kant op. Hier had ik weer de betere strategie. Zwart had naar mijn idee geen dameruil moeten aanbieden (Fritz vind van wel, typisch). De rest was techniek. Het vroeg nog enig nauwkeurig tempospel (snel met de koning via de b-lijn het paard dat de pion vanaf b7 tegenhield opjagen, had zwart nog kansen gegeven op koningsvleugel, al was dat naar horen zeggen voor wit ook nog wel gewonnen, maar liever hield ik de zwarte koning risicoloos in bedwang: in deze stelling was de superioriteit van de loper hoe dan ook doorslaggevend.
Ik vond Paul met veel vechtlust spelen met een terechte overwinning, waardoor ook de twee matchpunten een feit waren: 2,5 – 4,5.

Als laatste was Rijk bezig. Op de valreep Rijk’s bijdrage: Na vijf remises op rij wilde Rijk Schipper wel weer eens winnen. Zijn dame snoepte op a7 een pion, maar was daarvoor wel 5 zetten onderweg. In de tussentijd ontwikkelde de tegenstander enig tegenspel. Om de doelstelling (winst) te realiseren nam wit nu risico, door zijn paard naar d5 te dirigeren. Vooralsnog voerde het daar niet veel uit, maar wel bestreek het belangrijke velden. Bij de tijdscontrole was er een tweede pion bijgekomen. Alleen moest wit nog een aanval van de zwarte torens en koningsloper opvangen. Dat lukte, en toen kon de vis snel op het droge worden getrokken.’

Hierdoor werd de uitslag: 2,5 -5,5. Een mooi resultaat in het lieflijke Alkmaar, waar de Italiaan onze trek met een heerlijk avondeten deed stillen.