PK1 en Purmerend delen punten

De zesde ronde voerde ons naar Purmerend, naar de gelijknamige tegenstander. Die EGGERT erbij hebben staan, een sponsor die staat voor het winkelcentrum (neem ik aan). Het zal een lichte sponsoring zijn, maar wel voldoende om onze Demre een bod te doen dat hij niet kon weigeren. Zij stonden een puntje onder par en wij er precies op. Met op het geduldige papier gelijkwaardige ratinggemiddeldes werd een spannende strijd verwacht. En dat kwam uit.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er door Purmerend gevraagd of Pieter Hopman en Demre vooruit konden spelen in verband met een toernooi. Onze algemene visie hierover is dat wij het in principe niet aanvragen (het is ten slotte een teamsport, je hoort met een volledig team te spelen), maar als het ons uitkomt, gaan we erin mee. In dat geval kon Wim weer niet en gingen we akkoord dat Wim en Demre hun partij bij onze interne speelden. De toernooideelname ging echter niet door, Purmerend trok de vraag in. TL Xander was nu niet alert genoeg om de partij alsnog door te laten gaan (bij het schaken is hij attenter). Om PK2 en PK3 niet te verzwakken, werd Jeroen gevraagd en bereid gevonden. Hij maakte er weer een leuke pot van.

Natuurlijk waren er in het weekeinde weer spoorwerkzaamheden. Vanaf Zaandam met de NS-bus. Die we door de verwarrende borden misten, maar het schema van Xander liet tijd over voor een half uur vertraging. Ruim op tijd kwamen we in het Wijkcentrum in the middle of Overwhere aan. Een wat suffe, maar zeker geschikte locatie voor een partijtje schaak. Hoog-bejaarden speelden er een mens-erger-je-niet-variant met kaarten door iemand uit Sint-Pancras uitgevonden: het gaf ons een mooi inkijkje in ons voorland als de schaakstukken helemaal niet meer doen wat wij willen.

(het duurt een beetje lang zo. we gaan er vaart achter zetten)

Veel partijen hadden na een zet of 20 al een duidelijk verloop. Anton deed op zet 6 een nieuwtje (het was maar 200x eerder gespeeld). Hij verloor echter het initiatief en zag zijn beste kans in een stukoffer om een vrijpion op d6 te behouden. Het was niet voldoende. Jeroen had een aardige aanvalsstelling uit de opening overgehouden, maar trok te vroeg ten strijde. Zijn tegenstander moest het nauwkeurig spelen en deed dat ook. Ik maakte de aansluittreffer in een eenzijdige partij. Mijn opponent dreigde minder te komen te staan en deed een positionele desperadozet die een technisch middenspel overliet. Casper scoorde daarna de gelijkmaker. In een Spaanse variant (Zaitsev?) had hij druk op e4. Ik zag hem Le7-d8 spelen en f7-f5: mooie zetten. Casper scoort er lustig op los.

verslagje  AD

Nog voor de 40 zetten haalde Hugo een punt binnen. Zijn opening was totaal mislukt, hij was met wit na een luttel aantal zetten in een matige Wolga in de voorhand beland. Hij had gelukkig nog genoeg spel voor een rommelfase en dat is hem wel toevertrouwd. Hugo heeft met 5 uit 6 tegen gemiddeld boven de 2400 een monsterscore! Ook Xander was ondertussen klaar. Het was even flink rekenen tegen Demre, maar na een f4 hield hij geforceerd een kwaliteit over. Het was nog wel wrikken voor de vis op het droge werd gehaald.
Het stond nu 4-2 voor ons en de restborden beloofden een overwinning.

Dat Raymond op een zeker moment de strijd moest staken, was ingecalculeerd. Hij had in de opening Pc7 overzien (een Europeaan doet 1 op de 50 zetten een slechte, we hebben 2% Neandertaler-DNA). Hij had een niet-gevaarlijke pion voor een kwaliteit minder, wat later een toren minder voor iets gevaarlijker pionnen werd. Oudgediende Wim Luberti kon de promotionele activiteiten echter keren. Paul was slecht uit een Caro-Kann gekomen, maar het paardeindspel met een pion minder keepte hij vervolgens met ogenschijnlijk gemak.

Bij Marijn was een stelling met wederzijdse kansen in een puinhoop beland toen hij na f5 gxf moest spelen. De koning kwam onder vuur en dan was er nog een raadsheer op a8 die tegen een boer op c6 aankeek. Er was bij Marijn nog een intermezzo omdat een speler van de wedstrijd van Purmerend 2 de klok had meegenomen om te gaan vluggeren. De gespeelde tijden waren wel zo’n beetje bekend, alleen wist de arbiter niet hoe de klok werkte. Het ging daarna ook nog fout met het increment. Gelukkig namen beide spelers de kwestie rustig op.

Daarmee was de stand 4½-4½, zoals het er al uitzag om vijf uur. Dat Jan niet van Piet Peelen was echter jammer(lijk).

Na ampel heen-en-weer zetten speelde Jan hier 64… Kd4. Hij meende dat na 64…c3, de witte koning op c2 en de toren gericht op d3 volstaat voor remise. Wit heeft dan echter na  100…d3  101. Txd3 de zet b1D bij de hand en op 101. Kxd3 volgt vanzelfsprekend b1D.

Zonde. Ook Kd4 is overigens nog net gewonnen, zoals Jan ons later mailde. 65. Kxb2 Kd3+ 66. Kc1 en nu niet het gespeelde ..d5, doch .. c3 67. Tc6 Lg3! 68. Kb1 Lf4 (zugzwang) 69. Tc8 Le3!. Of de toren wordt afgesneden of de c-pion loopt door.

Aldus de analyse van Jan. Hij probeerde het nog tot zet 90, toen de zich sterk verwerende Piet Peelen de kans schoon zag om zijn toren voor beide pionnen te geven.

uitslag Purmerend-PK

Ach, met 5-5 kunnen we leven. Hadden we de vorige wedstrijd tegen Apeldoorn de kansen niet laten liggen, dan was het andere koek geweest. We hadden 5 uit 5 en dat is nu 6 uit 6. Een saai seizoen, met de kanttekening dat de topborden het wel erg goed doen dit jaar! Als alleen de eerste vijf borden zouden tellen, we zouden ruim op kop staan.

Al met al was het laat geworden in Purmerend en die bus schoot ook niet op: excuses aan de familie Schoppen dat hun zoon laat terugkwam. Ouderwets belandde daarna 60% van het team in Rhodos. waar de wijn rijkelijk vloeide. Volgende wedstrijd is halverwege maart tegen het net niet puntloze Voorschoten. Dan zouden we ons veilig moeten kunnen stellen.