Uitslagen ronde 12 (update)

Door Simon Kronemeijer

Ronde 12 bracht het einde van de titelaspiraties van Jesper Nederlof: hij is naar Noorwegen vertrokken om daar te promoveren in de informatica. Wij zullen hem missen! Colijn Wakkee had de tweede plaats, maar hij moest tegen de onstuitbare Jan Willem van de Griendt, die inderdaad won en nu 5 uit 5 heeft. Ook Jaap van der Tuuk, die gelijk stond met  Colijn, liep tegen een nederlaag op: Eric de Haan won ondanks een goede stelling voor Tuuk.

De regerend kampioen Wim van de Fliert won wel. Het is niet moeilijk: paarden ruilen, dames ruilen, torens ruilen, eindspelletje met drie pionnen op elke vleugel, tegenstander valt in slaap, 1-0 voor Wim. Hij pakte daarmee de tweede plaats, vlak achter Jesper. Bert Both viel wat terug doordat hij na een kansrijk kwaliteitsoffer zijn loper liet slaan.

De strijd om het kampioenschap is dus hevig. Daaronder vocht Jan Jaap Janse zich terug richting de nullijn met een snelle winst op Roel de Lange. Simon Kronemeijer verleidde Martin van Dommelen tot een stukoffer, dat met een verrassende paardzet min of meer weerlegd werd.  Er volgden nog vele tactische knutsels, maar Simon won. Het derde bestuurslid Rolf Dijksterhuis verloor van Anton Rosmuller. Ronald van der Veen zag het even somber in, maar bereikte een theoretische remisestelling tegen Wan Fokkink. Eric Jacobs legde uit dat Mark Uildriks net als Kramnik had moeten spelen en dat hij dan waarschijnlijk remise had bereikt.

Dan was er nog een winst van Ernst van der Vecht (op de weg terug sinds zijn geslaagde KNSB-invalbeurt) op Dies de Dreu, Jaap van Oosten speelde een toreneindspel beter dan Frank Heinen, en Kees Vreeken remiseerde met Leo van Houwelingen. Ik vermoed dat Kees het niet gepast vond Leo door de vlag te beuken, wat meestal de geëigende manier is om Leo te verslaan. Jan Schepers tenslotte versloeg Ronald Gouma, die ver opgerukt was met dame, toren en pionnen, met een harde counter die tot mat leidde.

(Excuses voor eventuele onzin, over uw partij geschreven. Stuur voortaan uw eigen commentaar aan mij, dan kan het eventueel geplaatst worden.)

Ronde 12 : 13 partijen             
   1 : JanWillem vd Griendt - Colijn Wakkee        1-0
   2 : Jaap van der Tuuk    - Eric de Haan         0-1
   3 : Dies de Dreu         - Ernst van der Vecht  0-1
   4 : Gertjan Thomassen    - Willem van de Fliert 0-1
   5 : Bert Both            - Evert van Heel       0-1
   6 : Jan Jaap Janse       - Roel de Lange        1-0
   7 : Ronald Gouma         - Jan Schepers         0-1
   8 : Anton Rosmuller      - Rolf Dijksterhuis    1-0
   9 : Ronald van der Veen  - Wan Fokkink          rem
  10 : Eric Jacobs          - Mark Uildriks        1-0
  11 : Leo van Houwelingen  - Kees Vreeken         rem
  12 : Martin van Dommelen  - Simon Kronemeijer    0-1
  13 : Frank Heinen         - Jaap van Oosten      0-1