Schaakvoetbal 2009 (nu met verslag)

Colijn Wakkee

Net als voorgaande jaren was Paul Keres vertegenwoordigd op het NK Schaakvoetbal. Doorgaans haalt PK de meeste punten met het schaken en moet voetballend de schade beperkt gehouden zien te worden. Echter, dit jaar was het – mede door de indrukwekkende ratings van veel tegenstanders – andersom.

PK startte steeds met een voetbalwedstrijd en mocht daarna op het schaakbord hetzelfde team bestrijden. Het toernooi was amper begonnen of ASVN-huurling Rajiv Kramer moest geblesseerd afhaken na een botsing met keeper Jaap van Oosten. Gewonnen werd er wel van Schaakwoude, het team van Ronald van der Veen: 3-0. In de wedstrijd tegen de Regiohakkers werd niet gescoord; daarna tegen Utrecht 1 werd enigszins teleurstellend gelijk gespeeld (2-2). In de wedstrijd tegen Amersfoort liep alles echter soepel en stoomde PK door naar een 7-1 zege, dankzij enkele mooie aanvallen.

Het schaken dan: tegen Schaakwoude werd de uitslag 4-4. met dank aan de onderste vier borden. Van Regiohakkers en Amersfoort werd redelijk overtuigend gewonnen (5½-2½) en Utrecht 1 was veel te sterk (7-1). Toch 11 matchpunten behaald, waarmee PK tweede werd in de poule en dus zelfs nog in de race was voor de plaatsen 1 t/m 8.

Hiermee houdt direct al het positieve nieuws over PK's schaakprestaties op, want in de 3 volgende schaakmatchen werd nog maar 1½ bordpunt behaald. Gelukkig ging het op het voetbalveld beter. The Black Sheep met Loek van Wely en Jan Werle was nog met 2-1 te sterk, maar Max Euwe 1 werd met 1-0 verslagen dankzij een goal van keeper(!) Jan Teuben.

De laatste voetbalwedstrijd tegen Utrecht 1 was de ideale mogelijkheid om het thuisspelende team alsnog te kloppen en dat lukte: 3-1. Vanwege de zware schaaknederlagen (8-0, 7-1 en 7½-½) trok elke tegenstander wel aan het langste eind.

Maar Paul Keres kan tevreden terugkijken op het toernooi; een mooie voetbalscore (+4=2-1), een achtste plaats en ook toch nog de lekkere aardbeientaart. Deze vond ook gretig aftrek bij de in groten getale opgekomen supporters. Familie Nieuwenhuis bedankt voor de organisatie!

Zie hier voor foto's van onze huisfotograaf.