Paul Keres vierde in de bekerfinale

Een maand of wat geleden plaatste Paul Keres zich voor de landelijke bekerfinale. ‘Finale’ is een wat verwarrend woord, er waren nog 4 clubs in de race. Een halve finale ’s ochtends, de echte finale ’s middags, dat is het idee. Die andere 3 clubs waren trouwens niet de minsten: HSG, Schrijvers Rotterdam en SC Utrecht, allen meesterklasse en van de nodige elopuntjes voorzien.

Op Hemelvaartsdag, in een zonovergoten Hoogland, mocht er aangetreden worden tegen landskampioen HSG. Het werd uiteindelijk een ruim verlies met 3,5-0,5, maar er had meer ingezeten. Marijn ontfutselde Friso Nijboer een pion waar slechts beperkte zwarte aanval tegenover stond. Helaas liet hij het vervlakken naar een (nog steeds mooie) remise. Xander koos tegen Nederlands kampioen Jan Smeets voor een scherpe opzet en stond voor de keuze hoe in de aanval te gaan. Na veel gepieker koos hij voor een variant met een levensgroot lek en een voorspelbaar gevolg. Gerbens opzet tegen Daniel Stellwagen kwam niet uit de verf en eigenlijk is hij niet het spel geweest. Althans, ik heb geen stuk over de middellijn gezien en dat is vaak geen goed teken. Toch hadden we de hele wedstrijd hoop, want Mark was lekker bezig tegen de Nederlands jeugdkampioen! Helaas raakte hij de draad kwijt om te eindigen met een vette bok. Die stelling vind je onder dit verslag. 3½-½ verlies, ingecalculeerd maar toch een klein beetje jammer. Pluspunt was dat de monsterlijk grote beker, die toch niet in onze prijzenkast past, niet mee hoefde naar Utrecht.

Na de lunch mocht voor het brons worden aangetreden tegen Schrijvers Rotterdam. Veel kleinere ratingverschillen, maar gek genoeg veel minder kans dan tegen HSG. De pijp was leeg, het boek was uit. Dat bleek vooral bij Xander die de opening nog niet uit was of er ging al een kwaliteit de doos in: twee gemene paarden hielden c2 en f2 onder schot. Martin Martens maakte het hard af. Marijn kwam ook al niet lekker uit de opening, verloor een kleine kwaliteit tegen Jeroen Bosch en verdedigde lang en taai, maar zonder resultaat. Mark mocht het opnemen tegen medekeresiaan Jan-Willem van de Griendt, maar ook hier wilde de opening niet lukken. De bloederige details zullen we laten voor wat ze zijn. We hadden enkel hoop bij Gerben die een heksenketel had tegen Bonno Pel. Na alle ingewikkeldheden zag hij echter een simpel grapje over het hoofd. 4-0 verlies. In totaal dus ½ uit 8, na eerder al een ½-9½ verlies: er zijn teamcaptains om minder ontslagen.

In de finale won HSG trouwens van onze stadsgenoten van SC Utrecht. Maar goed, het halen van de finale was al een feestje op zich. Dankzij de prima organisatie (SG Amersfoort, Eemfors Hoogland en de KNSB) kon er in uitstekende omstandigheden worden geschaakt. In de Utrechtse Turk werd teruggekeken op een mooie dag.

HSG2514Paul Keres23203½-½
Friso Nijboer2547Marijn Otte (w)2361½-½
Jan Smeets2594Xander Wemmers23831-0
Daniël Stellwagen2599Gerben Veltkamp22821-0
Robin van Kampen2316Mark Smits23101-0
Schrijvers Rotterdam2361Paul Keres23204-0
Martin Martens2393Xander Wemmers (w)23831-0
Jeroen Bosch2422Marijn Otte23611-0
Jan Willem van de Griendt2357Mark Smits23101-0
Bonno Pel2273Gerben Veltkamp22821-0

[2r2k1r/p1q1bpp1/6p1/3QNb2/PP6/2p5/5PPP/R1B2RK1 b !- !- !0 !23]
Robin van Kampen – Mark Smits

Hier was weinig tegen op 23… Lxb4. De mogelijkheid blijft er steeds inzitten, het wordt niet gedaan en uiteindelijk gaat het helemaal mis:Le6 24.De4 Dd6 25.Lf4 Dd5 26.De3 c2 27.Ta3 Lf5 28.g4 g5 29.Lg3 Lh7 30.Tc3 Te8 31.Tc7 Ld6?? 32.Pd7+ 1-0