Team Verschoor wint Hans Sandbrink / Willem Bor Memorial

Jan Jaap Janse

 

Eind mei werd de Utrechtse schaakwereld opgeschrikt door het onverwacht overlijden van Willem Bor. Eerder deze eeuw viel ook Hans Sandbrink ineens uit ons midden weg. Schakers herdenk je door te schaken, dus kennen we vanaf 2004 het Hans Sandbrink Memorial (HSM) aan het begin van het seizoen. Vrij snel werd besloten om dit toernooi te combineren met een herdenking van Willem, en het toernooi verder aan te kleden met een borrel, een diner, en met een boerenbridgetoernooi: Willem was een fanatiek boerenbridger.  

Over de formule werd even gepiekerd: hoe organiseer je een leuk toernooi voor zowel meester als huisschaker? Hans is de bedenker van de ZAK-formule (iedereen speelt tegen zijn eigen niveau, en degene met de meeste punten wint), terwijl Willem bekend stond als een echte teamspeler. Dat gecombineerd kwamen we op een drietallentoernooi, waarbij elk drietal ongeveer even sterk werd samengesteld. Zo werd ratinghoogste IM Gerard Welling (2360) gekoppeld aan Moiranees Tjerk Hacquebord (1970) en jeugdspeler Jasper Schoenmaker (geen rating). In totaal vielen uit de 53 deelnemers 18 teams samen te stellen, waarbij het organisatieduo Lukas – Jan Jaap af en toe een gastspeler aan bord 3 had. Uiteraard werden de teams genoemd naar het 3e bord. Onder de 53 deelnemers overigens een mooie mix van Utrechtse en Amersfoortse schakers; Willem was kopman en actief lid van SG Amersfoort.  

 

xxx

  blik op de zaal

De beste start was voor de teams Bollaart (Wim v/d Fliert, Hans van Doorn en Jeroen Bollaart) en Jansen (David van Eekhout, Harold Gemert en Martijn Jansen). Team Jansen struikelde echter in de eerste themaronde: verplichte opening was 1 d4 Pf6 2 c4 c5 3 d5 Pe4, de Geier. Met deze opening had Willem veel succes, en over het algemeen waren de zwartspelers er vrij succesvol mee. Een ronde later ging team Bollaart onderuit tegen team Verschoor (Bert Both, Jan Poppelaars en Patrick Verschoor) in de andere themaronde: de Jänisch (1 e4 e5 2 Pf3 Pc6 3 Lb5 f5) staat garant voor spektakel en voor verrassende uitslagen. In de laatste ronde verloor het nog leidende team Bollaart  van team Oskam (Wouter Waagmeester, Jeroen Bugel en Caspar Oskam) en viel daardoor terug naar de 3e stek, achter team Oskam en het profiterende team Verschoor. 

 

xxx

                                                                          een vertrouwd geluid

Geheel in de geest van Hans lag de prijzentafel vol met allerlei spullen, want iedereen kan in de prijzen vallen. Zo wonnen laatkomers Elmer van Veenendaal (kwam binnen toen er al ingedeeld was) en Rene Olthof (7e ronde!) een (niet schaak-)klok, kreeg verdwaler Martin van Essen een boekje over Utrecht en werd Jesse Bassant gehuldigd als nieuwsgierigste speler: de drietallenformule werd goed geheim gehouden, ondanks vele pogingen van Jesse om er toch achter te komen. De bijzonderste uitspraak was van Bas Pinto, die aan de gastspeler van team Organisatie vroeg: “Bent u Paul Keres?”. Een lichtgevende vliegende schotel (jawel!) was het resultaat.  Uiteraard werden ook de topscorers gehuldigd, waarna de top-3 aan de beurt kwam: een CD’s met symfonische rock voor team Bollaart, DVD’s met Catherine Deneuve voor team Oskam en geheimzinnige enveloppen voor team Verschoor. Zij mogen gratis deelnemen aan zowel het OKU als het Amersfoorts snelschaakkampioenschap, twee spektakels waar Hans (OKU) en Willem (snelschaak) in de organisatie zaten. 

 

xxx

                                                                   de gelukkige winnaars

Na de prijsuitreiking werd het Borblad gepresenteerd, een kloek boekwerk met stukjes van en over Willem. Duidelijk blijkt hoeveel hij betekend heeft voor vele schakers. Wie een exemplaar wil kan contact opnemen met SGA (voorzittersga@gmail.com) of PK (voorzitter@paulkeres.nl).  Rest mij dank uit te spreken aan iedereen die meegeholpen heeft: Simone Best (foto's), Marc Jongerius en Jan Krabbenbos (wedstrijdleiding), Jeroen Bollaart en Jeroen Schuil (rijden met materiaal), Martijn Jansen en Ed v/d Gevel (Borblad), Bart Karstens (themaronden), Jan Poppelaars en Bert Both (meedenken), het personeel van Trianon en uiteraard hoofdorganisator Lukas Boutens, die een fantastische dag heeft verzorgd.  

      MP BP
1 Team Verschoor (Bert Both, Jan Poppelaars, Patrick Verschoor) 11 15,5
2 Team Oskam (Wouter Waagmeester, Jeroen Bugel, Caspar Oskam) 10 13,0
  Team Bollaart (Wim v/d Fliert, Hans van Doorn, Jeroen Bollaart) 10 13,0
4 Team de Dreu (Anton Rosmuller, Jeroen Schuil, Dies de Dreu) 9 11,0
5 Team Makkinje (Xander Wemmers, Rolf Dijksterhuis, Jeroen Makkinje) 8 13,5
  Team Van Eck (Gerben Veltkamp, Simon Kronemeijer, Jan van Eck) 8 11,5
  Team Van de Gevel (Pieter Nieuwenhuis, Martin van Essen, Ed v/d Gevel) 8 11,0
  Team Paulides (Eric de Haan, Jaap van Oosten, Marc Paulides) 8 10,5
  Team Jansen (David van Eekhout, Harold Gemert, Martijn Jansen) 8 10,0
10 Team Appelo (Gabriel Smit, Jan H. Prins, Harry Appelo) 7 10,5
  Team Van Veenendaal (Maartje de Jonge, Evert van Heel, Elmer van Veenendaal) 7 10,5
12 Team v.d. Ham (Paul v/d Hoeven, Rene Tonnon, Bert v/d Ham) 6 11,0
  Team Organisatie (Lukas Boutens, Jan Jaap Janse, wisselbord) 6 10,0
  Team Pinto (Jan-Bart Abcouwer, Peter Reedijk, Bas Pinto) 6 9,0
15 Team Luca (Frans Konings, Ronald Gouma, Arie Luca) 5 7,5
16 Team Koman (Bart Karstens, Jesse Bassant, Tom Koman) 4 8,5
  Team Krabbenbos (Richard Vedder, Bram Semeijn, Jan Krabbenbos) 4 6,5
18 Team Schoenmaker (Gerard Welling, Tjerk Hacquebord, Jasper Schoenmaker) 1 6,5

 

Topscorers:

Bord 1: Eric de Haan (6), Xander Wemmers (6)

Bord 2: Jan Poppelaars (6,5), Rene Tonnon (6)

Bord 3: Casper Oskam (7), Elmer van Veenendaal (7)

Aanvulling Bert B.: Het afsluitende boerenbridge verliep licht chaotisch. Omdat enkele tafels tweemaal zo langzaam marcheerden als andere, is de finaletafel licht improvisorisch samengesteld. Anton sloeg daar toe en won een zak knikkers en twee bingostiften. (Door mij geruild voor de vrijkaarten OKU/SS SGA in de hoop dat deze overdraagbaar zijn. De knikkers zijn vervolgens geruild voor een wandthermometer met Simone, die ze in de plantenbak (?) zou gaan stoppen.)