Utrechtse hardheid breekt Leids verzet

Een bijzondere wedstrijd tegen de Leidsche reserveres. Een jarige in ons midden, en een heleboel Utrechtse hardheid waardoor we uit beroerde positie toch nog wonnen. In het begin leek het wel goed te gaan: Gabriel (bord 7) lokte zijn opponent een levensgevaarlijk gambietje in, waarna de witte koning geen rust meer vond. Ook de jarige (bord 1) deed iets nuttigs: een nieuwtje in het Nimzo-Indisch (waar hij pas de barvrouw nog college in gegeven had), een fraai kwaliteitsoffer en wat harde klappen tot slot. Dat waren twee duidelijke punten, maar Leiden scoorde tegen aan bord 3 waar Gerben zich in slaap liet wiegen in een ruilslaaf (dat klinkt heel fout, zie ik nu). Toen hij weer wakker werd stonden er allerlei witte stukken in zijn stelling. Wim (bord 5) werd afgetroefd in een principieel gevecht met twee onveilige koningen, en Wan (bord 10) wist zijn openingsvoordeel niet te vergroten. Zoals zo vaak valt de goal dan aan de andere kant: 2-3 achter.

Mark (bord 2) won echter op karakteristieke wijze: positioneel stond het niet heel lekker, dus dan maar een pion investeren om lijnen te openen, een kwaliteit erachteraan en iets prachtigs over. Zelf was ik (bord 6) na een moeizame opening weer terug in de partij gekomen, keek eens om mij heen, zag veel goede borden en wikkelde rap naar remise af. Dat was 3,5-3,5, maar de goede borden van zoeven waren verdwenen. Paul (bord 8) had een kwaliteit ingeboet en probeerde nog wat verwarring te stichten, maar zwart zou het normaliter wel moeten winnen. Bert (bord 9) stond nogal onder druk en Dirk (bord 4) was in een moeizame stelling op zoek naar eeuwig schaak. Hooguit drie remises, zo leek het. Bij Paul kwam die remise inderdaad op het bord. In de nazit werden er nog wel wat kansen voor zwart gevonden, maar na aarzelend spel wikkelde de teamcaptain netjes af. In die nazit kwamen we nog meer te weten: zo blijkt hij een leider zonder volgelingen te zijn (?!).

Ondertussen klaarde het ook bij Bert op. Wit drukte en duwde met een mooi loperpaar, dacht een pion te kunnen oogsten maar raakte er subiet ook eentje kwijt. Dat leidde tot algemene verwarring, stukverlies en uiteindelijk winst voor de onzen! Daarna gingen de blikken naar bord 4, waar Dirk nog steeds eeuwig schaak dreigde en zwart er niet meer uitkwam. Uiteindelijk vond hij toch een veld om eruit te lopen, en inderdaad: het werd mat. 6-4 winst, wie rond vijf uur daar zijn geld op had ingezet is nu miljonair. Uiteraard werd het achteraf een vrolijke boel, zeker toen bleek dat koploper Wijker Toren erg hard verloren heeft. Bij promotie naar de Meesterklasse hernoemen we Paul Keres I naar Paul Hommerson I, zo is de gedachte. Kan iemand alvast nieuwe shirts bestellen? Over een maand mogen we tegen nieuwe koploper SMB en komt er meer duidelijkheid.
Uit piëteit tegenover de getormenteerde tegenstanders geen blunder van de laatste drie partijen, maar het slot van de partij Mark Smits – Sven Bakker:

30.Bf2 Rfc8 31.a6 Nb3? De verleiding wordt de zwartspeler te veel. De kwal steekt echter. 32.Qxa7 Nxa1 33.Qxc7 Rxc7 34.Rxa1 Be4 35.a7 Ra8 36.Bb6 Rcc8 37.Rd1 Bc6 38.Ba6 Re8 39.Rd6 Be4 40.Rd7 h6 41.c5 Bc6 Versnelt het proces. 42.Rc7 Bd5 43.c6 1-0

Paul Keres LSG 2 64
Xander Wemmers (z)2384Raoul van Ketel225410
Mark Smits2287Sven Bakker222710
Gerben Veltkamp2218Leon Konings227001
Dirk Floor2161Michiel van Wissen226310
Wim van de Fliert2185Stefan van Blitterswijk232401
Jan Jaap Janse2145Wim Heemskerk2205½½
Gabriel Smit2092Bas van Opheusden214810
Paul Hommerson2208Luc Compagnie2174½½
Bert Both2140Ik Oei217710
Wan Fokkink2042Albert Termeulen203901