PK1. Domstad wint van schaakstad

De laatste wedstrijd voor de winterstop bracht ons in Apeldoorn, om de reserves van Schaakstad Apeldoorn (alias Homburg Apeldoorn 2) te bestrijden. Schaakstad is in 1999 uit o.a. ASG, opgericht in 1908, gefuseerd. Bij de nieuwe ontstaansdatum van de fusieclub is kennelijk voor ASG gekozen. Het 100-jarig lustrum werd op de zondag na de KNSB-dag gevierd en er was onze tegenstanders dus veel aan gelegen het heugelijke feit met een goede prestatie op te luisteren. Ons doel was simpel de aansluiting bij de subtop in onze spannende klasse te verkrijgen. Aan PK-zijde ontbraken de goed in vorm zijnde Smit & Smits.

Invallers waren de sympathieke Zweed Kaj Söderberg, wat onbekend bij de club omdat de clubavond helaas moeilijk voor hem te doen is, en uit het vierde (om de andere teams niet te verzwakken) de eveneens sympathieke dark horse Erik Verlinde. Apeldoorn had één invaller, die mooi tegen Erik gepaard bleek.

De wedstrijd begon ongelukkig met een absurd dameverlies van mijn kant, terwijl ik de druk juist aardig aan het keepen was. Wim stond ook vrij snel minder (wij kunnen niet tegen junioren en vrouwen spelen), maar er waren veel partijen die deze tegenslagen compenseerden.Erik toonde de onjuistheid van een stukoffer aan door met de koning naar een veilige plek te koersen. Met een paar tactische finesses maakte onze debutant het karwei af. Jan Jaap had dezelfde zeven openingszetten  als de vorige ronde, en hij krijgt er duidelijk slag van. Met de koning in het midden en een stuk of vijf pionnen die hem beschermden gaven het centrum en de pluspion de doorslag. Marijn sloeg de vergiftigde pion op b2, waarna het gebruikelijke tactische spul op het bord kwam. Marijn bleek in het mijnenveld de handigste.

Een tegenvaller was echter de nederlaag van Xander, die een zeer kansrijk stukoffer niet kon verzilveren en door een teveel aan Euwepunten achter op moest geven. Hierdoor stond het 3-2 bij de tijdscontrole met nog over: Kaj, iets beter T-P-eindspel. Paul, tegen clublid Martin van Dommelen. Gunstig loper tegen paard-eindspel.Wim, dapper vechtend met een stuk en steeds meer doorlopende pionnen achter. Gerben, pion achter maar voldoende activiteit ervoor.Dirk, in bedroevend ogende stelling. Kwaliteit voor een pion, maar de vijandelijke pionnen waren ver en verbonden. Prognose 5-5. Het was veel kijken naar elkaar. Gerben en Kaj speelden door terwijl Paul een pion winnend tot promotie bracht. Dirk ondertussen vocht als een leeuw, niet alles was correct, maar hij hield wel de tegenstander bezig is. Uiteindelijk bezweek deze onder de hardnekkige weerstand:

Floor- Van de Elburg, wit aan zet.

 43.Rb2 Kc1 44.Rb4 e2 45.Ra1+ Kd2 46.Rxd4 Kc3?? [46…Ke3 47.Rxd5 Rxd5 48.a6 h5 49.Rb1 Rxd3 50.cxd3 hxg4 51.fxg4 f3+ 52.Kxg3 f2 -+] 47.Rxf4 e1Q 48.Rxe1 Rxe1 49.Kxg3

Dit onverwachte punt maakte de rekensommetjes eenvoudig. Gerben gaf remise, Kaj drong niet echt meer aan en Wim kon met een gerust hart de dame verliezen. Met de overwinning schurken we tegen de top aan. De Wijker Toren is met 7 uit 4 herfstmeester, gevolgd op een punt door SMB. PK heeft nu 5 uit 4. Pas in februari zullen we zien hoe de zaken zich verder ontwikkelen.

Apeldoorn 2 Paul Keres 46
Marc Jonker2313Xander Wemmers (w)238410
Sjef Rijnaarts2293Marijn Otte236101
Erik Smit2203Gerben Veltkamp2218½½
Armen Hachian2016Wim van de Fliert218510
Freddie van de Elburg2227Dirk Floor216101
Tom Meurs2173Bert Both214010
Marcel Boel2170Kaj Söderberg2021½½
Harrie de Bie2163Jan Jaap Janse214501
Marco van den Nieuwendijk1928Erik Verlinde188001
Martin van Dommelen2075Paul Hommerson220801