PK 3 scoort in de duinen

Zaterdag 13 december uit tegen Kennemer Combinatie 3 in Bloemendaal. Van deze fusieclub kunt u een fraai portret vinden in het laatste Schaakmagazine. Kennemer Combinatie speelt met 3 teams in de landelijke competitie.
Onze tegenstander heeft een gemiddelde ELO-rating van 2040: een kleine 100 punten per speler in ons nadeel.

In de ontvangsthal van de NS wacht het eerste team ons op. Het tweede dat in Bloemendaal tegen het eerste team speelt, is dan al vertrokken.
Ik heb een strak schema gepland met 5 minuten overstaptijd op Amsterdam Centraal. Omdat de treinenloop veel last heeft van stremmingen, zal onze trein niet vertrekken. Geen nood, de trein van een half uur eerder die gestrand is bij het zwarte gat dat Houten heet, is inmiddels weer op stoom gekomen en brengt ons zessen naar Amsterdam. Daar aangekomen sprinten we naar spoor 2 om te ontdekken dat de trein daar vroegtijdig is vertrokken. We zullen dus een half uur te laat komen. Pardon team, ik beloof volgende keer een minder strak reisschema op te stellen.
Gertjan en Kees zijn op eigen gelegenheid gegaan en zijn op tijd.

Dan de wedstrijd. Het wedstrijdlokaal is in Grand Cafe Vreeburg, dit roept bij enkele Utrechters de associatie "slopen die tent" op. Omdat er 4 thuisteams spelen is de ruimte wel krap: iedereen zit paarsgewijs aan een kleine tafel. Hinderlijk vind ik het dat het er donker is. Ook Colijn heeft hier last van.
Dat laatste zou je niet denken als je weet wie er het eerste klaar is met zijn partij. Een snelle 1-0 door Colijn in een partij waarin hij handig 2 pionnen investeert om een stuk te winnen.
Ook Michiel doet het goed: 2-0 na amper 3 uur spelen. Leo offert een kwaliteit en maakt het ouderwets af: 3-0. Wat een weelde. En op de andere borden dan?

Paul heeft het moeilijk, Gertjan staat verloren in een Svesjnikov met wit; Rolf, ons geheime wapen, speelt een Svesjnikov met zwart en wordt omdat hij de finesses niet kent, opgerold. Rolf heeft beloofd nooit meer de Svesjnikov te spelen, temeer omdat hij vorige keer dat hij meespeelde tegen Kennemer Combinatie, ook al kansloos verloor met diezelfde variant.

Kees heeft een gunstig eindspel bereikt dat hij verwacht moeiteloos te winnen. Door twee onzorgvuldigheden wordt het echter een remise. Tussenstand: 3,5 tegen 0,5. Gertjan verliest en even later Paul, die hinder ondervindt van de kortere bedenktijd (sorry Paul) ook: 3,5 tegen 2,5. Ook Rolf redt het niet.

Mijn partij is gunstig verlopen. Ik kan moeiteloos een pion pakken, materiaal afruilen en dan met gelijke materiaalverhouding een gunstig eindspel afdwingen.
Maar nee, het volgende is veel interessanter. Ik zet mijn toren op a5 tussen een witte pion op a4 en een zwarte op a6. Om het effect te verhogen sla ik vrijwillig (!) met de b-pion op c5. Deze waanzin heeft zeker ook te maken met de tijdsdruk. Nog altijd uit vrije wil ruil ik nog eens de witvelderige loper af. Die toren is echt begraven. Mijn tegenstander speelt het goed en blokkeert de pion op c5 met een toren op c4.
Gelukkig voor mij is de rest van zijn afwikkeling minder handig en kan ik ontsnappen naar remise. 4 Tegen 4 in een spannende pot waar meer mogelijk was geweest. Van de andere kant mag het derde in de handen knijpen vanwege mijn remise in verloren stelling.
Complimenten aan de topborden: 3-1. De staart deed het slecht met 1-3 verlies. Dat moet beter kunnen.