Het succes van de strenge tucht

De strenge tucht, die ik na de afstraffing van het tweede door Santpoort in de vorige ronde heb aanbevolen, heeft uitstekend gewerkt. Kort voor de wedstrijd waarschuwde ik mijn teamgenoten voor te snelle remises en daar heeft iedereen zich uitstekend aan gehouden. Mijn tegenstander maakte het me even lastig door met ruim 100 elo-punten meer binnen het halve uur en na 13 zetten theorie remise aan te bieden, waarop ik hem vriendelijk antwoordde, dat ik dat eerst met mijn teamleider moest overleggen. Na enkele consultaties kon ik hem melden, dat mijn teamleider dat niet goed vond.

De wedstrijd was spannend, hetgeen niemand hoefde te verbazen, omdat beide teams exact dezelfde gemiddelde rating (2072) aan de borden brachten. Erik Oosterom, die niet meespeelde, omdat we voor het eerst dit seizoen alle negen spelers beschikbaar hadden, was als supporter gekomen en oordeelde ook,  dat de beste kansen voor de Zeeuwen leken. Elmer en Leo waren beiden in grote tot onoverkomelijke moeilijkheden en Lukas stond buitengewoon verdacht. Simon, die klaagde over een gebrek aan vorm en daarom aan bord 8 was gezet, was het eerste klaar. Hij had een paarden- tegen een loperpaar in een wat vreemd ogende stelling en vond daarin geen goed plan (0-1). In de Panov –variant van het Caro-Kann met 5…g6 had mijn tegenstander het welbekende pionoffer op d5 gebracht, maar raakte door een onnauwkeurige manoeuvre ook zijn pion op a5 kwijt. Ik kon steeds meer afwikkelen en uiteindelijk liep de a-pion gewoon door (1-1).

John speelde na vier nullen op rij een uitstekende partij. Hij had het loperpaar, kon de stelling op geestige wijze openen en won ook nog voor de tijdcontrole. Dat betekende een 2-1 voorsprong en dat waren al meer overwinningen dan in de twee voorafgaande wedstrijden bij elkaar. Even later bleek ook Jan te hebben gewonnen; hij had vrijwillig het loperpaar opgegeven en had een klein nadeeltje. In tijdnood offerde zijn tegenstander een kwaliteit, maar zette niet goed voort. Jan kon dames ruilen en het eindspel binnenhalen.  De scorebordjournalistiek vertelt, dat Jan na zijn nederlaag in de eerste ronde twee keer heeft gewonnen en vier keer remise heeft gemaakt, waarmee hij zich een van de betrouwbare steunpilaren van het tweede heeft getoond. Zo werd het 3-1 en kwam Lukas vrolijk melden, dat er tenminste één matchpunt binnen was. Hij had tevoren gemeld, dat hij graag wit wilde om het Boutenssysteem te spelen, waarvan zoals bekend de eerste vier zetten zijn 1.Pc3 2.Tb1 3.a3 en 4.e3. Daarmee kwam hij onbegrijpelijkerwijze geheel verloren te staan, offerde dan maar een kwaliteit, hetgeen niets aan de beoordeling van de stelling veranderde, maar alleen zijn tegenstander werd wat onzeker en bood remise aan. Dat werd door Lukas resoluut van de hand gewezen, waarop zijn tegenstander ernstig in de fout ging en we inderdaad het eerste matchpunt binnenhaalden. Het bleek achteraf gezien het sleutelduel, waardoor de wedstrijd voor de Zeeuwen onverwacht en zeer teleurstellend verloren ging.  “Ik doe dit allemaal uitsluitend voor het team” meldde Lukas onbaatzuchtig. Intussen is hij topscoorder van het tweede met vier overwinningen en twee remises en een TPR van 2414!

Intussen had Elmer de kansloze strijd na heel lang tegenstribbelen gestaakt (4-2) en omdat Leo evenmin nog echte overlevingskansen had, was al onze hoop gevestigd op Anton. Vanwege zijn jaarlijkse deelname aan het zomertoernooi in Vlissingen had ik hem aan bord 1 gezet in de hoop, dat de Zeeuwen wel wat respect voor hem zouden hebben. Hij was de enige, die remise mocht maken en zie bij de 4-2 voorsprong kwam hij keurig vragen, of hij remise mocht aanbieden, hoewel hij twee pionnen voor stond. Dat mocht, maar zijn tegenstander weigerde, waarop Anton het keurig afmaakte en de winst een heuglijk feit was. De eindstand aan bord 1 t/m 4 was 4-0 en dat is met een tweede team heel zeldzaam; het moet meestal van de onderste borden komen. Dat Leo verloor kon de euforie niet bederven. Bovendien had hij zich ook –na in de vorige ronden al zijn vijf partijen remise te hebben gespeeld- keurig gehouden aan de afspraak, dat nu niet te doen.

Deze 5-3 overwinning zonder ook maar één remise geeft het tweede veel lucht; het is zeer waarschijnlijk, dat de 7 matchpunten na 7 ronden al voldoende zijn om ons te handhaven, al is dat niet 100% zeker.

 Paul Keres 22072S Landau Axel20725-3
1Anton Rosmuller2146Christophe Gregoir22181-0
2Lukas Boutens2153Arthur Hugaert20851-0
3John Cornelisse2122GertJan Verhaeren20241-0
4Hein Piet van der Spek2069Johnny Schalkx21871-0
5Elmer van Veenendaal2058Dennis van Vliet20130-1
6Jan H. Prins1986Stefaan de Man20961-0
7Leo van Houwelingen1998Bas de Feijter19730-1
8Simon Kronemeijer2047Randy van Houtte19840-1