Het eerste redt matchpunt

De Eenhoorn uit Hoorn bestaat al tientallen jaren, maar is een nieuwenaam in de KNSB.Verleden jaar gepromoveerd en versterkt met twee goede spelers tot de tien benodigd voor de 1e klasse kan het de strijd goed aan. De eerste twee wedstrijden werden zelfs gewonnen en bij de ontmoeting in de derde wedstrijd deelde het de eerste plek. We waren dus gewaarschuwd. Plaats van handeling was weer eens Den Hommel. De eigenheid van De Leeuw was aardig, maar de massale happening van een 120-tal schakers, met alle bekenden, heeft zeker zijn charmes. Er was voldoende zitruimte, het was vies weer buiten en de teams waren aan elkaar gewaagd. Weinig zateen fijn middagje schaken in de weg.

Genereus hadden we vooraf PeterDoggers, die ambtshalve voor ChessVibes in Dresden was, Wim laten inblikken, waardoor we met een achterstand begonnen. Dat gaf eenvertekend beeld bij de wedstrijd: het lijkt of het gelijk opgaat, maar ondertussen staje ongemerkt met 1-0 achter. Er kwam al snel een halfje van Marijn bij, wiensreputatie hem vooruit gesneldleek bij de afruilende tegenstander.Dirkstegenstander offerde een stuk. Dirks verdwaalde pluspaard deed niet mee en zijn opponent sloeg in de aanvalhard toe. Bij Bert was er met een bord vol stukken een grootmeesterlijk equilibrium bereikt. Tc1-c2-c1 versus Kg8-h8-g8en gezien deresterende tijd en de goede stellingen van Gerben en Jan Jaap tegenover de slechte van Paul (en daarbij Wims nul vergetend) maar remise gegeven.

3-1 achter.Bij Xander komt er altijd een tijdnood- en een tactiekfase. Op een kansrijk stukoffer werd inadequaat gereageerd : 3-2. Paul kon net als tegen mij in de internegeen plan tegen de witte opzet bedenken en moest al snel opgeven, terwijl een wat saaie partij bij Wan in een remise pionneneindspel uitmondde.

Zo stond het vlak na de tijdcontrole 4½-2½.Mark had na een tactische Spaanse pot twee lopers tegen een toren gewonnen en Gerben had in een toreneindspel na een van beide kanten matige time scramble kleine winstkansjes overgehouden. Bij Jan Jaap was het echter helemaal fout gegaan. De mars van zijncentrumpionnen was handig gefrustreerd, waarbij ondertussen de vijandelijke a-pion gepromoveerd was. Een dame tegen een loper achter. Een minder sterk karakter had het hoofd in de moede schoot gelegd, doch onze voorzitter ging er schaamteloos nog 's goed voor zitten.Of het door Jan Jaaps uitstraling kwam of doordat zijn teamgenotenzorgelijk keken alsof er iets bekends en onvermijdelijks ging gebeuren?De tegenstander maakte de fout en we waren een vol punt rijker.

Gerben kwam in zijn toreneindspel niet verder danremise en met de verwachte winstvan Mark werd het opgeteld5-5. Een resultaat waar we al met al niet over mogen klagen. DoordatSMB heeft verloren iser geen club meer met 100 %. Wijker Toren en Eenhoorn leiden nu het spul. Onze volgende wedstrijd is uit tegen Apeldoorn 2, een andere promovendus diehet goed doet met 4 uit 3.

Paul Keres2213De Eenhoorn2185

5-5

Xander Wemmers (z)2384Arne Moll2224

1-0

Mark Smits2287Mark van Ojik2258

1-0

Marijn Otte2361Martijn Monteban2250½-½
Wim van de Fliert2185Peter Doggers2269

0-1

Gerben Veltkamp2218Henk-Jan Visser2230½-½
Dirk Floor2161Jeroen Edeling2139

0-1

Paul Hommerson2208Daan Zult2164

0-1

Bert Both2140Ardjan Langedijk2140½-½
Jan Jaap Janse2145Sjors Broersen2108

1-0

Wan Fokkink2042Ron Deen2083½-½

De stelling van Jan Jaap.

Stelling na 51. … Ld5

52. Txg3?? fxg3 53.Dac7 Txh4