Tweede hard onderuit tegen Sas van Gent 2

Simon Kronemeijer

Paul Keres 2 weet weer waar het staat. Na de overwinning tegen Promotie was het team misschien te optimistisch geworden. De reserves van Het Witte Paard uit Sas van Gent toonden aan dat PK2 er nog lang niet is dit seizoen.

Sas van Gent sloeg vooral toe aan de topborden, die er met 3-0 af gingen. Erik Oosterom bereikte nog wel een eindspel met ongelijke lopers, maar kon zijn pionnen niet voldoende verdedigen. Rijk Schipper kreeg een ingewikkelde stelling op het bord, waarin de tegenstander wat handiger manoeuvreerde. En Hein-Piet van der Spek verloor al spoedig twee pionnen, wat een hopeloze situatie opleverde.

Op bord vier een duel van de toekomst: Hugo ten Hertog tegen Donna Schut, een jaar geleden de jongste debutant ooit op het NK dames. Hugo probeerde in een Winawer alles om de zwarte koning te bestoken, maar hij kwam er nooit echt doorheen en een dynamische remise was het einde. Ook Anton Rosmuller speelde remise in een interessante partij waarin het centrum compleet openlag en alleen de beide koningsstellingen voor enige stabiliteit zorgden. In de tijdnoodfase moest Anton uit teambelang nog een remiseaanbod weigeren, maar na een boeiend eindspel bleek dat resultaat toch onvermijdelijk.

Evert van Heel vocht lang door, maar zijn partij raakte nooit werkelijk uit evenwicht. Denk ik. Ik weet dat niet zeker, want vrijwel alle inschattingen die ik deze dag maakte waren incorrect. Mijn tegenstander, schijnbaar een van de grootste jeugdtalenten van Zeeland,  profiteerde dankbaar.

Op bord 8 tenslotte nam Mark Uildriks plaats tegenover een Belgisch engeltje van 13 jaar met de naam Eva Baekelant. Ondanks vrij snelle dameruil bleef de partij lang een fel gevecht tussen de lichtere stukken. Mark dreigde een pion te verliezen, maar creëerde handig wat matdreigingen en haalde daarmee remise. Niet gek tegen een europees kampioen (tot 12 jaar).

Al met al een terechte 6-2 overwinning van Sas van Gent, dat geprezen moet worden om zijn bloeiende jeugdafdeling. Paul Keres 2 was blij dat het snel de chinees kon opzoeken om deze nederlaag te vergeten.