Vierde zo goed als safe na winst op HSG 2 en OZ 2

Topscorer Ernst van der Vecht neemt het team bij de hand

Paul Keres 4 heeft het voorbestaan in de Promotieklasse van de SGS zo goed als zeker veilig gesteld. Het nieuwe jaar begon nog stroef met een duidelijk nederlaag bij concurrent En Passant 2 in Bunschoten (6-2). Daarmee brak het besef door dat tegen de andere degradatiekandidaten gewonnen moest worden. En dat gebeurde. De steeds maar winnende Ernst van der Vecht ( 5 uit 6) inspireerde zijn teammaats: HSG 2 (5-3) en Oud Zuylen 2 (1,5-6,5) gingen eraan.

Jaap van Oosten moet aan het eerste de bord de klappen opvangen. Een zware klus in de promotieklasse. Desondanks heeft hij nog een plusscore. Dick de Graaf (EP) en Ed van Eeden (OZ) zijn spelers van wie je kan verliezen, maar tegen HSG ging het wel erg gemakkelijk. Beoogd tegenstander MAC de Vos kwam niet opdagen en toen hees teamcaptain ‘good old’ Jan Stomphorst zich van de bank en overwoog in de volgende stelling ….

… dat hij zijn paard op h1 in het spel moest brengen en speelde dus 18.Pf2??

Dank u, zei Jaap beleefd en speelde 18. … Pf3+

Het spel van Ernst kenmerkt zich door grote koelbloedigheid in scherpe stellingen met weinig tot zeer weinig tijd. En het loopt tot nu toe allemaal goed af. Tegen Johan Lindeman van HSG speelde Ernst hier

28.Pd6+! Goed gezien. Het paard op g6 is de zwakke stee. 28…Kb8 (28…Txd6 29.cxd6 Pxc2 30.Dxc2 Lxd6 31.Lxg6 werkt dus niet) 29.Pf7? (Sterker is 29.Pb5!) nu kon Lindeman nog in de partij blijven, maar wits vrijpion is een grote troef. Zelfs met nog slechts 7 seconden op de klok wist Ernst die nog te laten promoveren, dank zij de increment van 10 seconden uiteraard.

Jessica Espiritu, die het in de interne zo goed doet, heeft als min of meer vaste invalster nog geen gelukkige hand. Tegen Ernst Jos (HSG) gaf ze pardoes een toren weg, waardoor haar score slechts een half uit drie is.

Ger Hageman was de laatste tijd z’n zelfvertrouwen kwijt, maar gelukkig hielp Erik Corneth (OZ) hem een handje het te herwinnen.

Ger heeft zojuist 20.Lh3 gespeeld en Erik reageert (weg uit die diagonaal) met 20…Tc6? (Na 20…Tcd8 was er niets aan de hand). Nu wint wit een kwal. 21.Pe5! Pxe5 22.dxe5 Pe4 23.Ld7 en de partij. Z’n eerste overwinning.

De spektakelstukken komen op naam van Erik Verlinde. De opponenten werken soms lekker mee, zoals Bart Vermeulen van HSG, die zojuist 33…Tb8? in plaats van 33. De6 heeft gespeeld..

Nu is Erik in z’n element 34.Pf6+! Kh8 (want 34…Pxf6 35.exf6 De8 36.Te8! is nog erger) 35.Pxd5 en wit won.

Ook Ronald Gouma beleefde niet veel plezier aan z’n ‘overlopen’ naar Oud Zuylen.

Erik (zwart) heeft z’n grootste voordeel al weer verkwanseld, maar Ronald is in grote tijdnood en speelt 20.Dg3? Het paard op b1 moest eindelijk eens ontwikkeld worden. En Eriks cavalerie slaat weer toe: 20…Pe4! Ronald speelde nu 21.Dh3 en ging met bijna een uur minder bedenktijd na 22.Dxb2 snel ten onder. Ook 21.Pxe4 helpt niet meer er volgt dan
21….Tf3 22.De1 dxe4! 23.Pd2 Dxe6 24.Pxf3 Pxf3+ met damewinst.

Rolf Dijksterhuis heeft z’n draai weer gevonden en won zowel tegen HSG als tegen OZ (Wout van Goor) op basis van degelijkheid en eindspeltechniek. Hij is (bijna) terug op 50 procent.

Bij Conrad Kiers is het regelmatig wildwest. Tegen Guido van Reem (HSG) stond het zo na 16…e5? (16…0-0)

Zwart had zich hiervan veel voorgesteld, maar Conrad speelde 17.Pc4! en profiteerde optimaal van die verdachte koning in het midden. Ook tegen Hans de Lange (OZ) was Conrad op koningsjacht, maar daar had hij wel een stukoffer voor nodig. Of het correct was, bleef de vraag maar het rendement was – ondanks grote tijdnood – maximaal.

Onze debutant Dies de Dreu doet het prima met 3 uit 4. Tegen Frank Tempelman (OZ) had hij een stuk kunnen winnen.

Frank speelde 20….Pxb2? onder het motto van ‘sla wel op b2 met je paard’. Behalve als er geen terugtocht is. Dies reageerde met 21.Thc1, maar 21.Lc1! Pxc4 22.Kd3 wint een stuk. Nu ontstond na 21…Pxc4 22.Pa4! Pxd2 23.Kxd2 Kg8 23.Pxb6 cxb6 24.Tc7 een ongeveer gelijk eindspel, dank zij wits activiteit. Later blunderde Frank en kon Dies een paardeindspel winnen.

Over mijn eigen dramatische seizoen zullen we het maar niet hebben. Kennelijk beginnen de jaren het zenuwstelsel ook aan te tasten. Een mazzeltje tegen oud PK-er Harm Verbeek (OZ) leverde nog een half punt op. Op naar de 50 procent.