PK3 herovert koppositie promotieklasse

PK3 heeft zich aan kop van de SGS-Promotieklasse genesteld. Concurrent Moira-Domtoren werd in eigen huis met 4,5-3,5 verslagen in een wedstrijd die net zo goed verkeerd had kunnen aflopen. Wel stonden we de hele wedstrijd aan de goede kant van de score.

Het eerste psychologische plusje was aan de start van de wedstrijd. Beide teams hadden een invaller in de gelederen. Bij ons ontbrak Jesse, die door de verhuizing van onze clubavond naar de maandag even opnieuw het schaken moet zien in te passen tussen alle andere activiteiten van het drukke studentenleven. Ditmaal was Dirk beschikbaar om in te vallen. Hoewel Dirk uiteindelijk verloor is het een geruststellende gedachte dat het team niet zwakker wordt als iemand afwezig is, wat ook vorige ronde al gebleken was met Ernst en Jessica als invallers. Bij Moira ontbrak Jeffrey van Renswoude en dat is toch een aderlating. Maar ook hier moet gezegd dat invaller Johnny de Kraker een verdienstelijke remise behaalde met zwart tegen Paul.

Na ruim een uur spelen was er nog weinig tekening in de strijd. Aan bord 8 stond Rijk een pion voor maar de andere partijen waren verre van duidelijk. En dat was nog steeds het geval toen Paul na ruim twee uur spelen remise aangeboden kreeg. Omdat hij zijn stelling maar ‘dubieus’ vond nam hij het aanbod aan. Het bleek een belangrijk halfje.

Tegen elf uur ging het opeens hard. Rijk verzilverde zijn pluspion. Ook de jarige Colijn op bord 3 kon een punt bijschrijven. In een Schotse partij had Tjerk Hacquebord zijn e-pion vooruit gestuurd. De pion bleek een goed doelwit en Colijn wist het witte tegenspel goed te pareren. Een tegenvaller was de nederlaag van Evert. Veel heb ik niet van zijn partij gezien. Halverwege dacht ik dat het er goed uitzag, maar ergens moet iets zijn misgegaan. Mark op bord 5 stond remiseachtig en op de borden 1 en 2 leek behendigheid in tijdnood de doorslag te gaan geven. Vanaf dat moment had mijn eigen partij echter mijn onverdeelde aandacht nodig.

Kees Verweij – Frank Wilschut, stelling na 42. Lc1.

Zwart heeft met een koningsaanval de witte stukken in de verdediging gelokt. De aanval sloeg niet door en ik stelde me tevreden met het oprapen van de verlaten a-pion en ging achterover zitten. Geen goed idee. Opeens stond een paard ingesloten en was het keepen geblazen. Na wits laatste zet zag ik de loper al op c5 verschijnen en stort de mijn vesting waarschijnlijk in. Tijd om te rommelen:

42. … h5 43. gxh5 b4 44. Txd5? Nu krijg ik zowaar kansen. 44. … bxc3 45. Ta1? Tb1 46. Tda5 c2 47. Txa6 Txa1 48. Txa1 Tb1 49. Ta8+ Kh7 en opgegeven… 0-1.

Een mooie meevaller, direct gevolgd door het bericht dat de wedstrijd gewonnen was. Tegenover het verlies van Dirk op bord 2 stond de overwinning van kopman Wouter. 4,5-2,5 met alleen Mark nog bezig in een toreneindspel met een pion minder. Gemakkelijk remise volgens alle stuurlui aan wal, maar het is dan wel zaak of precies te weten hoe het ook al weer moest, of voldoende tijd te hebben het uit te rekenen. Helaas was geen van beide het geval.

Met de belangrijkste concurrenten gehad lijkt het een bordpuntenrace met Amersfoort 2 te gaan worden. Voorlopig staan we er anderhalf voor. Moira en volgende tegenstander Zeist staan een matchpunt achter.

Paul Keres III2026Moira Domtoren I19744,5-3,5
Wouter Langerak2026Niels Hendrikx21751-0
Dirk de Beer2198Albertus ten Hertog19810-1
Colijn Wakkee2018Tjerk Hacquebord20191-0
Evert van Heel2026Daan Schonberger18210-1
Mark Uildriks1969Joris Kokje19790-1
Paul van der Kooij2002Johnny de Kraker1874remise
Frank Wilschut2019Kees Verweij19981-0
Rijk Schipper1952Philip Verlinde19431-0