Paul Keres met tien man langs Wageningen

Na de harde nederlaag tegen Voerendaal diende Paul Keres orde op zaken te stellen in de uitwedstrijd tegen Wageningen. De coach had vooraf Xander Wemmers, Jan Breukelman, Hugo ten Hertog en Mark Smits de opdracht gegeven om de gevaarlijkste spelers van de thuisclub te neutraliseren. De resterende linies werden grotendeels ingevuld door spelers met aanvallende bedoelingen, zodat Paul Keres met een per saldo positieve spelopvatting aan het duel begon.

Wageningen, speelde echter gedisciplineerd, hield de ruimtes klein, en gaf achterin weinig weg. Dit had tot gevolg dat er in de beginfase weinig te beleven was en de meegereisde supporter mocht zich gelukkig prijzen dat ze een goed boek had meegenomen. Na zo’n 100 minuten zat de wedstrijd er al weer op voor Oorebeek en Van de Fliert. Beide spelers konden geen potten breken en mochten van hun coaches gaan douchen.

Hugo gaf zijn directe tegenstander Yochanan Afek geen kansen om gevaarlijk te worden en gaf zelfs blijk van de nodige aanvallende intenties. Hoewel hij in het begin van het duel veel tijd nodig had voor zijn acties bleef Hugo koel in de afronding toen de kans zich voordeed. Als zelfs de verdedigers zich in de scoringsdrift van Paul Keres gaan mengen dan zit het meestal wel snor. Mark Smits, over het algemeen breed inzetbaar, bleek op positie 4 niet goed tot zijn recht te komen. In ieder geval zat hij aan de verkeerde kant te verdedigen waardoor Sander van Eijk kon profiteren. Direct daarna ging Dirk de Beer, met rugnummer 9, dwars door het midden en zette de bezoekers weer op voorsprong. Tussenstand 1,5-2,5

Na de thee diende de thuisploeg uit een ander vaatje te tappen en zo geschiedde. Gesteund door een trouw thuispubliek kwam Wageningen via Fred Jonker weer op gelijke hoogte. Ondertussen had Xander de Wageningse vedette Jan Timman keurig geneutraliseerd. Naar verluidt kwam Xander zelfs in scoringspositie, maar dat zullen de beelden uit moeten wijzen. Onder toeziend oog van de meegereisde supporter bracht Gerben Veltkamp de Keresianen even later opnieuw aan de leiding (3-4). In de fase die volgde leek het er op dat de thuisploeg de spanning terug kon brengen. Bert Torn en Jeroen Franssen wisten zichzelf een aantal kansen te creëren, maar beiden bleken het vizier niet helemaal op scherp te hebben staan. Het is een cliché, maar als je zelf niet scoort, valt de score doorgaans aan de andere kant. Een sterk combinerende Andries Mellema nam de Wageningse aanval gedecideerd over en rondde zeer fraai af door een verdediger te overbelasten. Toen Paul Hommerson ook nog een duit in het zakje deed, was de wedstrijd feitelijk beslist. Dat Hendrik Marks in de laatste minuten nog wat terug deed voor Wageningen was vooral van belang voor de statistieken.

Na de wedstrijd werd Hugo ten Hertog verkozen tot man van de wedstrijd. Met 4 punten uit 4 wedstrijden staat Paul Keres weer in het linkerrijtje waardoor het vertrouwen weer terug is in de ploeg. En dat is nodig, want na de winterstop komt Eindhoven op bezoek in Den Hommel…

Wageningen2227Paul Keres 1222446
Jan Timman2583Xander Wemmers2350½½
Hendrik Marks2225Jan Breukelman219610
Yochanan Afek2295Hugo ten Hertog224101
Sander van Eyk2342Mark Smits227310
Bert Torn2111Andries Mellema220501
David van Eekhout2133Gerben Veltkamp215201
Erwin oorebeek2108Willem van de Fliert2177½½
Jeroen Franssen2021Paul Hommerson219801
Arjen van Heerwaarden2157Dirk de Beer221201
Fred Jonker2137Wan Fokkink203010