PK2 – RSR Ivoren Toren 5 – 3

Het tweede team is na de even terechte als teleurstellende nederlaag tegen Oegstgeest voor de tweede keer in dit seizoen naar de tweede plaats geklommen. Op papier/rating was de Rotterdamse degradant uit de eerste klasse de sterkste in onze klasse, terwijl Oegstgeest de één op na zwakste was. Welnu, eens te meer bleek, dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst vormen.

Voor het begin van de wedstrijd vroeg ik aan mijn tegenstander, wat de afkorting RSR toch betekende. “Rotterdam schaakt” en dan nog wat dacht ik, maar het bleek een Latijnse afkorting te zijn en dat boeide mij als classicus. Via de website leerde ik, dat RSR staat voor Regina Sacratissimi Rosarii, een RK schaakvereniging uit 1921, die in 1962 met de eveneens RK schaakvereniging Ivoren Toren fuseerde. In 1992 werd besloten het RK-gedeelte uit de naam te schrappen, een nieuw voorbeeld van de grote ontzuiling in ons landje. Hoe mensen op het idee komen hun schaakclub “De koningin van de allerheiligste rozentuin” –maar dat zal wel rozenkrans moeten zijn- te noemen, fascineert mij in hoge mate.

De eerste uren vielen mij nog geen bijzondere dingen op; er waren gewoon acht partijen aan de gang, maar bij een rondje om half vier werd ik minder enthousiast. Lukas stond moeilijk door een ingesloten loper, John duidelijk minder, Anton was een kwaliteit kwijtgeraakt en Jan leek een stevige koningsaanval op zich af te krijgen. Verder lagen de punten nergens voor het oprapen.

John verloor inderdaad; hij had met wit niets bereikt, zijn pion op e4 sneuvelde en hij vond ook geen tegenspel (0-1). Erik had lang een overwicht, maar kwam niet verder dan remise; zijn tegenstander keepte heel bekwaam (0,5-1,5). Elmer, die al 2 uit 2 had gehaald, moest wegens plotselinge verplichtingen wat later komen, maar gelukkig had hij zwart en was zijn tegenstander ook te laat. Hij begon dus onverwacht met een voorsprong in tijd, maar kwam toch onder druk te staan. Zijn remise was dus zeker geen tegenvaller (1-2).

Toen kwam het goede nieuws: Jans tegenstander voerde de koningsaanval iets te enthousiast/onnauwkeurig en verloor plotseling een kwaliteit zonder behoud van aanval. Jan kon het initiatief overnemen en won snel (2-2). Uw verslaggever zag met groeiende tevredenheid, dat zijn tegenstander geen goed plan kon vinden en heel veel tijd ging gebruiken. Op de veertigste ging hij door zijn vlag, maar toen stond hij ook al een stuk achter (3-2).

Na de eerste tijdnoodfase speelden nog Lukas, Anton en Simon. Lukas vond ik het moeilijkste te beoordelen, maar er waren zeker remisekansen, Anton stond nog steeds een kwaliteit achter en Simon had zijn aanval zien doodlopen en was in een potremise toreneindspel terecht gekomen, dat ik hem toch nog even liet doorspelen, omdat ik zeker wilde zijn, dat we 4-4 zouden halen. Met dat gelijke spel zouden we volmaakt tevreden zijn geweest.

Simon moest zijn langzamerhand te gênante winstpogingen staken (3,5-2,5) en Lukas bleef knap overeind in het moeilijke eindspel, zodat het éne winstpunt binnen was (4-3). Anton stond nog steeds een kwaliteit achter (D+T tegen D+P) en bovendien creëerde zijn tegenstander een vrije d-pion, die langzaam maar zeker opstoomde. Toch slaagde Anton er steeds weer in kleine dreigingen te bedenken, die zijn tegenstander meer en meer tijd gingen kosten. Antons zwarte koning vond een verrassend veilige plek op g3 en toen wit zijn vrijpion naar d7 speelde, was dat ineens de beslissende blunder: Anton won en de uitslag was plotseling 5-3!

Anton was zo sportief om zijn moegespeelde tegenstander mee te delen, dat hij niet trots was op zijn partij, maar hij was daarmee de enige in het tweede team. De anderen wilden hem wel op de schouders nemen.

Ik eindig dit stukje wat onbescheiden: na de wedstrijd werd gesuggereerd, dat de nederlaag tegen Oegstgeest veroorzaakt was door mijn afwezigheid. Dan ziet het er goed uit voor het tweede: ik kan alle resterende wedstrijden!

 Paul Keres 2Regina Sacratissimi Rosarii Ivoren Toren 5-3
1Lukas BoutensOscar van Veenremise
2John CornelisseDolf Meijer0-1
3Anton RosmullerNathana‰l Spaan1-0
4Simon KronemeijerJoost van Rosmalenremise
5Jan PrinsRob van der Plas1-0
6Erik OosteromHerbert van Buitenenremise
7Elmer van VeenendaalHarmen van de Werkenremise
8Hein Piet van der SpekKees van der Knijff1-0