Paul Keres 2 komt tekort tegen Oegstgeest

Het tweede team van Paul Keres werd in Leiden al snel op achterstand gezet. Erik Oosterom werd getroffen door een verrassende paardvork. Geschokt gaf hij op. Als hij iets langer had gekeken, dan had hij ongetwijfeld gezien dat er nog wel te vechten viel, maar daar kwam het dus niet van.

Ikzelf had zelfs nog eerder geblunderd, al was de schade hier maar een pion. Bij toeval was er enige compensatie en doordat mijn tegenstander alleen maar bezig was met stukken ruilen werd dat genoeg voor een gelijke stelling. Het spel bleef echter slecht en uiteindelijk mocht ik blij zijn met remise.

Het plan (scoren op de lage borden) kon zodoende al snel de prullenbak in. Elmer was de enige die dat voor elkaar kreeg. Ik vermoed dat hij zijn tegenstander na de opening overspeelde, want zo doet hij dat meestal, maar ik heb er eigenlijk niets van gezien. Leo kreeg nooit voordeel op bord 8 en zag zich gedwongen een remise-aanbod te accepteren. Jan Prins moest zich (tegen de niet-GM) nauwkeurig verdedigen om hetzelfde resultaat te bereiken.

Op de topborden is Oegstgeest sterk, daar moesten we het niet van hebben. Anton bedacht allerlei plannen, maar merkte dat Slingerland die allemaal al kende en liet het hoofd hangen. John gaf een dame voor toren, loper en pion, maar werd daarna toch netjes opgerold door Nikolic.

Hier stond dan wel tegenover dat Lukas over Joop Piket heen stampte alsof die er niet was. Na een vroeg g4 durfde Piket niet meer te rokeren, zodat zijn toren te lang op h8 bleef staan en ten prooi viel aan een combinatie over de lange diagonaal. Een uitstekende partij, maar helaas slechts één punt waard, dus de matchpunten bleven in Oegstgeest.

 Oegstgeest’802034Paul Keres 22063 
1.IM Fred Slingerland2296Anton Rosmuller212410
2.IM Nebojsa Nikolic2347John Cornelisse213710
3.Joop Piket2079Lukas Boutens212701
4.Joop Bakker1903Simon Kronemeijer2058½½
5.Gert-Michiel de Niet2042Jan Prins1940½½
6.Jan-Willem van Drunick1896Erik Oosterom201810
7.Harro Weiland1832Elmer van Veenendaal204701
8.Ed Wagemans1879Leo van Houwelingen2053½½