Paul Keres 3 haalt opgelucht adem

Door Mark Uildriks

Moira – PK3 had de spanning van een klassiek degradatieduel. Tot de laatste minuten was het onduidelijk wie van ons (of de derde kandidaat, Zuckertort) terug naar de promotieklasse zou moeten. De wedstrijd ging gelijk op.

Paul remiseerde met jeugdtalent Hugo ten Hertog nog voor de partij echt begonnen was, 15 zetten of zo (merkwaardig). Mark verspeelde in de opening een pion maar wist het eindspel eenvoudig te remiseren. Rijk speelde en originele opening (Pf3, f5, e4) en kreeg een geweldige stelling, maar door griep was hij niet scherp genoeg om het af te maken: remise. Ger speelt met wit een verkrampte opening en wordt weggespeeld. Bas speelde een uitstekende parij. Pion weg – stuk mooi geplaatst, pion weg – stuk mooi geplaatst,  enzovoorts. Vervolgens hebben zijn stukken dus alle ruimte en prima posities zodat de beslissende combinatie snel gevonden is. Kijk, zo doe je dat.

Toen stond het dus 2.5 – 2.5. 4 – 4 was wat we nodig hadden. Poppelaars opperde dat nu over de uitslag onderhandeld zou kunnen worden. Ger heeft het geprobeerd, maar op dat moment was de uitslag van Zuckertort nog niet bekend, dus wilde Moira niet. Invaller Ernst van der Vecht speelde een mooi frans spel en stond heel goed. Helaas liet hij z’n dame vangen – verloren. 3.5 – 2.5 voor Moira. Kees staat overwegend, maar winnen is moeilijk.

Simon speelt een gelijk opgaande partij tegen Tjerk Haquebord, maar gebruikt te veel tijd. Dan komt de spetterende finale. Simon lukt het om 7 zetten in 7 seconden te spelen. Tijdens de 41e zet gooit Simon in paniek zijn toren richting f7. Tegelijk roept Tjerk ‘vlag’ naar Simon, die mogelijk daardoor nog wat extra kracht zet. Het stuk glijdt zelfstandig door van f7 naar e7 tot halverwege d7 – voorwaar! Waar staat het stuk? Als het op e7 staat kan het geslagen worden en wint Tjerk en Moira, en degradeert PK3. Als het op d7 staat wint Simon en PK3, en degradeert Moira. Eerst reconstructie om te bepalen of zet 40 gehaald was. Ja dus. Consternatie alom, wedstrijdleider erbij, reglement erbij. Nu opgelet, want hier wordt onze kennis van de spelregels weer een stukje verfijnd. Als er geen eenduidigheid is over een stelling (onduidelijke plaatsing?) dan moet terug gegaan worden naar de laatste stelling waarover beide spelers het eens zijn. 40e zet. Toren behouden, wedstrijd behouden, PK3 degradeert niet. Kees had intussen zijn partij gewonnen 3.5 – 3.5. Uiteindelijk wordt met Moira overeengekomen om de wedstrijd op 4 – 4 te houden, onder voorwaarde dat zij geen beroep in zouden stellen tegen de beslissing van de wedstrijdleider.

 Achteraf blijkt dat Zuckertort gelijk heeft gespeeld, met als gevolg dat Moira inderdaad is gedegradeerd. Al met al een wrange afloop voor Moira.