Het eerste op 8 uit 8

Door Bert Both

Acht uit acht, dat klinkt aardig. Het is echter de niet gedroomde plaats van de kleine middenstander. Zestien uit acht is het maximale aantal van onze Bussumer opponenten.

Vooraf hadden we nog wel enige hoop op een goed resultaat. Zo veel sterker zijn de BSG'ers toch niet dat ze ongeslagen kampioen worden? Volgens de wet van de grote getallen zou er onderhand een kinkje in de kabel moeten komen.

Bussum kwam in de basisopstelling op, de spirit daar is ondertussen goed. Wij misten Dirk de Beer. Plaats van handeling, verdreven uit den Hommel door de bruggers, was dit keer buurthuis De Leeuw. Eigen bar (dank aan Jeroen van Meerwijk en Colijn Wakkee) en tafels beneden, een vide op een rooster-catwalk met naschaak- en praatmogelijkheden halverwege, en de speelruimte daarboven. Voldoende ruimte boven, ware het niet dat we de vierkante meters niet goed benut hadden. Twee schakers met tafel zijn breder dan je denkt (zonder namen te noemen). Een volgende keer kan dat beter. Een zeer geschikt gebouw, en helemaal voor ons alleen.

Door de smalle doorgang heb ik niet veel van de andere borden gezien. Naast me zat invaller Gertjan de Pender, die in de opening met een onverwacht zetje de e-pion won. De rest was techniek, maar twee zetten later gaf hij een pion terug. Tot zet 35 was het in evenwicht en toen kraakte Gert-Jan. Ikzelf bracht in één zet mijn stelling van +5 naar -4. (Ter verdediging van mijn opzichtige blunder zou ik aan kunnen voeren dat ik in tijdnood een ingeslopen buurtbewoner meende te moeten verwijderen. Had er niet één klein soeraversje over lief doen en stil zijn toegevoegd kunnen worden?)

Kon het voorland deze tegenvallers compenseren?

Neen. Marijn was het eerste klaar. Analyse wees uit dat het vernietigend schijnende La6 van Pliester bij goed spel van Marijn tot een gelijke stand had geleid, in de partij vond hij het smalle pad niet. Dirk kwam na een stevige manoeuvreerpartij in een matig toreneindspel terecht, dat ook onze eindspelexpert niet kon houden. Xander was het laatst klaar. Hans Ree deed keurig overdachte zetjes en gebruikte de voorzet om na wederzijdse damepromotie in het eindspel net iets eerder te zijn. Remises waren er voor Paul, na een grappige zettenherhaling tegen Frans Borm, voor Jan-Bart die een minder toreneindspel met enige dank wist te keepen, en voor Gerben die de vijandelijke acties neutraliseerde.

Winst viel voor de derde maal op rij te noteren voor Wim. Zijn aanpak tegen het Siciliaans leverde een stelling op of er een maffia-afrekening op de koningsvleugel was geweest. Dat is eigenlijk al een paar jaar zo, maar nu wint hij ze weer. Mark sloeg toe vanuit een optisch gedrukte , maar niet verloren stand. Met 5/7 is hij topscorer.

Met de nieuwe stand heeft BSG aan één MP voldoende voor een jaartje Meesterklasse. Hun tegenstander Amstelveen heeft aan één MP voldoende voor lijfsbehoud. Wij mogen tegen Unitas die èn van ons moeten winnen èn moeten bidden dat Bussum gewoon voor de winst gaat.

 
Paul Keres 		BSG    		       3½ - 6½

Xander Wemmers Hans Ree 0 - 1
Marijn Otte Leon Pliester 0 - 1
Mark Smits Henk v.d. Poel 1 - 0
Gerben Veltkamp Emile Wüstefeld ½ - ½
Dirk Floor Lars Ootes 0 - 1
Wim v.d. Fliert Ewoud de Groote 1 - 0
Paul Hommerson Frans Borm ½ - ½
Jan-Bart Abcouwer Ton v.d Heijden ½ - ½
Gertjan de Pender Jesper de Groote 0 - 1
Bert Both Coen v.d. Heijden 0 - 1