PK2: Acht matchwinnaars

Door Jan Jaap Janse

Paul Keres II draait een alleszins redelijk seizoen, maar was nog steeds niet veilig. Tegen Voerendaal II was de opdracht duidelijk: winnen en het lijfsbehoud zeker stellen. Als extra motivator had Hein Piet, die een avondje met goed eten en dito wijn organiseerde, gesteld dat alle verliezers de hele avond naar Anton moesten luisteren. Welnu, dat hebben we geweten.

We kwamen rap op voorsprong door Jan Jaap (3) die bezig was een klein voordeeltje te verwerven, maar verrast werd door een tussenzet. Na enig turen bleek een tijdelijk dameoffer uiteindelijk een vol stuk op te leveren. Vrij vlot hierna gaven Anton (1) en Hein Piet (2) allebei remise: het kleine nadeel uit de opening was vakkundig weggewerkt en het remiseaanbod was welkom. Remise aanbieden werkt kennelijk besmettelijk voor Limburgers: een half uur later had Erik (4) ook al een remise, nadat zwart de openingsproblemen had overwonnen.

Bord 5 t/m 8 waren nog over, en daar waren zware gevechten gaande. Het moeilijkst had Lukas (7) het, die zich had vergist en een kwaliteit had ingeboet. Het eindspel T+L vs. 2L werd door wit netjes aangepakt, maar wat hem bezielde af te wikkelen naar een ongelijk-lopereindspel? Dat werd netjes naar remise gespeeld, waarna Lukas alsnog naar de verjaardag van zijn lief kon. Maartje (5) was al uren aan het duwen en trekken in een harmonicastelling. De deur richting witte koning ging even open, daarna weer dicht waarop ook de vrede werd getekend. Bij Gabriel (6) was het na een rustig begin spannend geworden. Zwart had 2 pionnetjes meegesnoept, wit had hierop veel initiatief gekregen. Het zoveelste remiseaanbod werd een half uur lang in overweging genomen en uiteindelijk geaccepteerd. Het wachten was namelijk op duidelijkheid bij Evert (8) die naar een dame-eindspel afwikkelde dat niet verloren kon worden. Zwart probeerde het uiteraard lang, maar met het bekende resultaat.

4,5-3,5 winst en niemand verloren! Helpt het dan toch, zo’n dreigement? Dan moeten we de volgende wedstrijd wel iets verzinnen waar Anton ook van schrikt. Een avond met 5 mooie wijnen, heerlijke hapjes, Jacobse & Van Es en Tacitus maakte het af. Op 19 april gaan we nog op reis naar Nijmegen, waar we een geslaagd seizoen hopelijk in stijl afsluiten.

Paul Keres II     2092  - Voerendaal II    1992 4½-3½

1 Anton Rosmuller 2086 - Bob Merx 2106 ½-½
2 Hein Piet v/d Spek 2080 - Marcel Winkels 2062 ½-½
3 Jan Jaap Janse 2110 - Igor Heinen 1946 1-0
4 Erik Oosterom 2110 - Luc Zimmermann 2024 ½-½
5 Maartje de Jonge 2108 - Bart v/d Zwet 2026 ½-½
6 Gabriel Smit 2046 - Eric Jan Morren 1803 ½-½
7 Lukas Boutens 2175 - Roger Hünen 1992 ½-½
8 Evert van Heel 2020 - Jan Fober 1976 ½-½