PK3 – Heemsteedsche Schaakclub

Door Ger Hageman 
 

Inleiding

Voor het derde team is een overwinning voldoende om klassebehoud veilig te stellen. Makkelijk zal dat niet zijn: Heemsteedse SC heeft gemiddeld ca. 60 ratingpunten meer. Teamleider Ger Hageman geeft het verkeerde voorbeeld door slecht te spelen en een ronde nul te pakken. Toch zijn er rond 16.30 uur nog mogelijkheden.

Rijk Schipper staat een pion voor. Paul van der Kooij staat erg moeilijk in een eindspel met wederzijds paard en dame.
Mark Uildriks heeft zijn mindere stelling omgetoverd in een betere door zijn slechte loper te ruilen tegen een toren.
Simon staat goed; hij offert een kwaliteit en krijgt 2 verbonden vrij- en pluspionnen. Leo staat slecht; hij staat een pion achter, zonder enige compensatie. Misschien dat de ongelijke lopers nog kansen bieden. Kees staat een gezonde pion voor; de koning van zijn tegenstander is opgesloten door Kees' toren op de 7e rij. Bas slaat een remise-aanbod af. Terecht lijkt me, want hij heeft een pluspion en de ongelijke lopers werken in zijn voordeel.

Er is dit keer geen grote tijdnood. Paul verliest door sterk spel van zijn tegenstander: 0-2.
Bas maakt op prachtige wijze gelijk door zijn dame te offeren voor een beslissende mataanval: 1-2.
Ai, Mark's zwarte dame is verdwaald op a2. Zijn tegenstander rondt het af met een fraai stikmatje: 1-3.

Tijdens de tijdnoodfase geeft Rijk's tegenstander zijn stelling weg in een potremise stelling met ongelijke lopers. Op voorwaarde dat de witspeler zijn pionnen niet op de kleur van de vijandelijke loper laat staan. Voor de zekerheid gaat hij ook nog door de vlag. Rijk claimt (terecht!) en ik haal de wedstrijdleider. Deze verordonneert reconstructie. Rijk verbaast iedereen doordat hij speelt. Hij doet een zet. Maar de wedstrijdleider is onverbiddelijk: eerst een reconstructie. Mooi=> 2-3.

Kees weet zijn tegenstander tot opgave te dwingen: 3-3.

Leo kan het niet volhouden: 3-4 achter. Simon slaat het eerste remiseaanbod af. Het tweede aanbod kan hij moeilijk weigeren omdat hij slechter staat, mogelijk reeds verloren (nog altijd remise, blijkt na analyse – Red.)  Zonder aanknopingspunten ook.

Enfin, verlies met 3,5 tegen 4,5.

Het derde heeft reeds 6 maal 4,5 tegen 3,5 gespeeld; 3 keer winst, 3 keer verlies.

Omdat Moira-Domtoren heeft gewonnen, moet het derde team nog een matchpunt pakken in de laatste wedstrijd tegen, jawel, Moira.