PK 4 – SCU 4 4 -4

Door Jan Jaap Janse en Simon Kronemeijer

Woensdag 19 maart stond hij op het programma: de clash Paul Keres IV – SC Utrecht IV. Voor onze buren een belangrijke wedstrijd in de wedloop met de regiohakkers, voor ons vooral een prestigeduel welk vierde team het beste van de SGS is.

Welnu, daar zijn we nog steeds niet uit. Het was erg spannend en de uitslag had eigenlijk van alles kunnen zijn. Door het tijdsverbruik in mijn interne partij (20 zetten in anderhalf uur en de rest afraffelen) heb ik van het einde weinig meegekregen, dus mijn welgemeende excuses als ik iets gemist heb. De volgorde van de bespreking is sowieso willekeurig. In elk geval werd de score geopend door een verliespartij van Ronald Gouma (3) die een mooie loper op d3 had geparkeerd, maar daar speelde Marcel van Os fraai omheen. De slotcombinatie deed ons erelid aan een partij Karpov-Kasparov denken. We sloegen echter terug aan de staartborden: zowel Colijn Wakkee (7) als Ernst v/d Vecht (8) verzilverden hun overwicht tegen Maarten Post en Marc Speijers. Dat deed ook Michiel Bouwhuis (6) met rake klappen in tijdnood: de stelling met tegengestelde, tochtige koningen leek al niet in het voordeel van Harm-Theo Wagenaar.

Aan de topborden hadden we het echter zwaar. Gert-Jan de Pender (1) speelde een thematische tegen 2200’er Robert Beekman. In ruil voor een kwaliteit kreeg hij een machtig loperpaar, een actieve dame en een pluspion. Beekman ruilde echter dames en één van die lopers af waarna het niet moeilijk meer was. Jaap van Oosten (4) vocht in een eindspel met enkel zware stukken. Toen hij zijn dame een ommetje liet maken sloeg Evert de Graaf met ,…b5! hard toe. Jaaps koning werd opgejaagd en vond geen rust meer. Sleutelpartijen hadden we bij Conrad Kiers (2) en Rolf Dijksterhuis (5). Conrad speelde zeer gepointeerd, zodanig dat het publiek allerlei winsten voor zwart zag die in abrupte winst voor de witten zouden eindigen. Mooi was Lh6 Dh4 f4 Pf3+? Kh1! met matdreigingen op g7 en e8. Sten Goes zag het beter en wikkelde netjes af naar een eindspel dat voor ons verloren ging. Sten pakte simpelweg alle witte pionnen terwijl de witte stukken op de zwarte vrijpionnen moesten letten. Rolf won echter een mooi eindspel van Marc Schwartz. In de Pils-variant (ja, dat heet echt zo) was hij beter op de hoogte, maar de scherpe verwikkelingen met een kwaliteit minder hadden ook verkeerd af kunnen lopen. Rolf bleef echter alert en wikkelde fraai af, waarna een wit paard op h6 zielig toe stond te kijken en uiteindelijk zelfs gevangen werd.

4-4 dus, wat eigenlijk logisch is voor een wedstrijd tussen twee vierde teams. Toekijkend regiohakker Jesper N. was blij, maar Evert de Graaf van SCU rekende uit dat het puntverlies Utrecht niet deert. Utrecht moest namelijk vanwege gebrek aan bordpunten toch al de onderlinge winnen. En uiteraard gaat PK4 ook tegen de polderjongens de sportieve plicht doen!