Philidor 1847 – Paul Keres: een grauw gebeuren

Door Bert Both

 Zaterdag traden twee middenmoters met een geknakte ambitie tegen elkaar in het strijdperk. Wat ongelukkige uitslagen en een ontketend BSG had ons beiden kansloos gemaakt. De 5-5 was voor dit treffen een passende uitslag.

Toen de trein zaterdag niet verder meer wilde, waren we in Leeuwarden beland. Een bus bracht ons verder naar het noorden. Even na enen sloten Mark en Xander, die de door een stakende sneltram verlate Dirk de B. liefdevol opgewacht hadden, aan vanuit de volgende trein. Een discussie of er tegen Unitas of tegen Philidor gespeeld moest worden werd daarbij gelukkig door Friesland gewonnen. Zij zorgden voor drie punten.
 
Als laatste was Wim klaar. Zijn tegenstander speelde nog even door in een T-T tegen T eindspel, maar had het excuus dat alleen de ijzersterke maag van Wim in een eerder stadium van de partij voorkomen had, dat hij niet uit zelfwalging met een stuk en aanval achter en 10 zetten voor 1 minuut de handdoek in de ring gooide. Good old Anton viel, onze gemiddelde leeftijd opschroevende, in voor Marijn, die in Moskou de Utrechtse studenteneer hoog houdt. Een remiseaanbod durfde hij in licht betere stelling niet af te slaan, net als Jan-Bart die juist licht slechter stond.

Deze punten werden gecompenseerd door nullen van Paul H. (verkeerde taxatie. Uiteenlopende speelstijlen als Xander en Wim waren het over de antimerites van Pxf3 eens), Dirk F. (na na de tijdscontrole een zeer goede kans te hebben laten liggen op de koningsvleugel in te breken), Bert (die toen alles weer OK was onjuist meende gezien de stand een lichte winstpoging te moeten wagen tegen zijn hyperpositioneel spelende tegenstander) en Gerben (voor geïnteresseerden, zie partij op www.philidor1847.nl , verslag van Jelmer Veltman. Op http://www.philidor160.nl/Boek1.pdf wordt uitgelegd dat Philidor de oudste schaakclub van Nederland is. Dit laatste terzijde.).

De overwinning van Mark was mooi. Er zat volgens Anton zelfs een dameoffer in, maar Mark zette haar wijselijk weg. Dirk de B. won een partij die "nergens over ging". Xanders zege was weerom zeer gepointeerd. Het laatste woord zal er nog niet over gezegd zijn.

Na een snelle snack doken we de trein in en kwamen via de slag bij Heiligerlee, Graaf Jan en Bonifacius als vanzelf bij predestinatie en de Pelagiërs http://en.wikipedia.org/wiki/Pelagianism terecht. Als voorbereiding voor de slotwedstrijd uit tegen Unitas zal ik De Civitate Dei van de heilige Augustinus nog 's doornemen.

 

Philidor 1847     2179  – Paul Keres        2198  5-5

Migchiel de Jong  2336  – Xander Wemmers    2371  0-1   

Addy Lont         2260  – Paul Hommerson    2211  1-0

Eddie Scholl      2205  – Dirk Floor        2160  1-0

Bas van der Lijn  2249  – Bert Both         2143  1-0

Jan Hania         2192  – Dirk de Beer      2218  0-1

Jelmer Veltman    2170  – Gerben Veltkamp   2181  1-0

Harmen v/d Berg   2185  – Wim van de Fliert 2172  0-1

Jippe Kamstra     2105  – Mark Smits        2318  0-1

Jan Boersma       2048  – Anton Rosmüller   2086  ½-½

Wietze Jongsma    2044  – Jan-Bart Abcouwer 2115  ½-½