Paul Keres 3 nog steeds niet veilig

Door Simon Kronemeijer

Paul Keres 3 had de voorgaande wedstrijden de nodige kansen gemist en stond daardoor op het magere totaal van vier matchpunten. Tegen Zeist 2 was winst daarom hard nodig, want dit team had nog geen matchpunten gepakt en moest op afstand gehouden worden.

Die winst kwam er dankzij de topborden. Rijk Schipper (1) is al het hele jaar in bloedvorm ,terwijl zijn tegenstander kwakkelde. Dat patroon zette zich door; de Zeister blunderde en de partij was snel afgelopen. Paul van der Kooij (2) had met zwart zijn geliefde Paulsen-Siciliaan op het bord gebracht. Toen zijn tegenstander naliet om tijdig te rokeren, besloot Paul het centrum open te blazen met het scherpe doch thematische d7-d5. Zwart kreeg alles wat zijn hartje begeerde en won snel. Mark Uildriks (3) ontweek de hoofdvarianten van het Siciliaans en kreeg een positioneel voordeeltje tegen Rene Buisman (ooit ook Keresiaan geweest). In een verbluffende technische demonstratie dwong Mark eerst een zwart kwalieitsoffer af en voerde hij vervolgens het eindspel naar winst. 

Op de overige borden was het allemaal minder mooi. Simon Kronemeijer (4) had na een "Sveshnikov-Benoni" (wit koningspaard gaat naar a3)  een behoorlijke stelling opgebouwd, maar begon rond zet 30 te hallucineren en de zaak stortte in. Leo van Houwelingen (5) en zijn tegenstander demonstreerden een nieuwe spelvariant die we het beste doorschuifschaak kunnen noemen. Leo schoof zijn pionnen naar f6, g5 en h6 (tegen zwarte op g6 en h7), terwijl zwart ze op b4, c5 en d4 en e3 zette (tegenover a4, b3, c2 en d3). Deze pionnen zorgden dat de lopers op c1 (wit) en c3 (zwart) zich erg ongelukkig voelden. Leo verloor, ik weet niet precies hoe. Misschien schoof zwart zijn pion naar e1. 

Kees Vreeken (6) had zijn dag niet; na een geslaagde opening onderschatte hij de dreigingen van zijn tegenstander misschien. Een ramp op de velden f6 en h6 was het gevolg. Ger Hageman (7) haalde gelukkig wel weer een punt. Hij hield de zwarte stukken op de achterste lijnen en huppelde met zijn paard naar binnen.  Kwaliteitswinst volgde en zwart ging in verloren stelling door de vlag. Bas Peeters (8) tenslotte speelde Sveshnikov, maar was een van de basisprincipes van deze opening vergeten: aanvallen met de f-pion! Omdat wit er ook niet veel van bakte maakte Bas langzaam vorderingen, maar ondertussen ruilde wit wel de goede stukken om een remise-eindspel over te houden.

Daarmee haalde Paul Keres 4,5 bordpunt binnen en houdt het Zeist 2  achter zich. De concurrenten Zukertort 2 en Moira pakten allebei een punt, zodat de strijd om de tweede degradatieplek zeker nog niet beslist is.