Vierde terug in de Promotieklasse na overtuigende winst op DBC

Paul Keres 4 is terug in de promotieklasse. Wat het derde eerder in de week niet lukte – onder druk presteren – ging PK4 bij koploper DBC prima af. De opdracht was duidelijk; alleen een overwinning telde. De tactiek lag ook voor de hand ons ratingnadeel aan de drie topborden (gemiddeld 82 punten) goed maken aan de overige vijf borden (ratingoverwicht eveneens 82 punten). De Biltse Combinatie kwam er met een 3,5-4,5 nederlaag nog genadig af.

Binnen twee uur konden we redelijk comfortabel leunen op een 2-0 voorsprong. Topscorer Rolf Dijksterhuis (6,5 uit 8) had zichzelf net warm gespeeld in Berlijn en had al snel een goede stelling tegen de passief spelende Bart van Tooren. Die produceerde vanuit de volgende stelling

(Van Tooren – Dijksterhuis, stelling na 19. … h6)

20.Pd4?? ….Ja die loper op e7 staat ongedekt, maar die kan naar ….g5! En Rolf won snel.

De teamleider was ook snel klaar. Om een seizoen met veel blunders in gewonnen stellingen enigszins te compenseren kreeg ik het dit keer cadeau.

(Vreeken-Berkelaar, stelling na 12.g4)

Een klassieke Draak, behalve dat zwart een tempootje heeft verspeeld met a6. Berkelaar speelde 12…Da5? Met de koning nog c1 kan dat, maar nu niet. 13.h4 Nonchalant gespeeld. Direct na m’n zet zag ik wat ik gemist had, maar ik krijg een herkansing. Zwart moet nu 13…Tfc8 spelen. Hij dacht lang na en kwam met 13….b5?, waarop ik a tempo 14.Pd5! speelde. Er volgde 14…Dxd2 (14…Dd8 15.h5! – of twee keer slaan op f6 en d6 belegeren – is ook geen pretje) 15.Pxe7+ Kh8 16.Txd2 en in plaats van met een pion minder verder te spelen offerde Berkelaar een stuk met 16…Lxg4. Kansloos natuurlijk. (score een belabberde 4 uit 9)

Een rondgang langs de borden maakte mij zeer optimistisch. Iedereen stond goed tot gewonnen zelfs aan de topborden! Klaas Veldhuijsen was de laatste weken precies op tijd in vorm gekomen en dan dwing je geluk af. Kijk maar.

(Van der Laan-Veldhuijsen, stelling na 16.0-0)

Klaas speelde 16….Lxd5 (16…Pd4 kwam ook in aanmerking), waarop Ben van der Laan 17.Txd5? antwoordde. Daarop volgde uiteraard 17…Pb4  en hoewel het nog even duurde betekende dat in feite 0-3.

Pas toen ging er iets mis. Rijk Schipper viel in voor Conrad Kiers. Die laatste was op vakantie. Verdiend, want hij had in de voorgaande wedstrijden tegen Baarn en Amersfoort 4 ons er op wonderbaarlijke wijze doorheen gesleept (score 5,5 uit 8). Gezamenlijk hadden Rijk en ik de avond ervoor aan de voorbereiding op DBC’s sterkste speler Paul van der Klein gewerkt. En dat loonde. Rijk koos tegen de Wolga een variantje, waar Paul geen raad mee wist.

(Schipper-Van der Klein, stelling na 18…Tb8)

Een klapper hangt in de lucht. De witte paarden kunnen de koning in het midden snel belegeren. Rijk aarzelde tussen Pg5 en Pb5 en speelde 19.Pg5?! Helaas het ander paard is veel beter. Na 19.Pb5! kan niet alleen de toren op b8 niet meedoen, ook wits loper op d2 komt binnen, bovendien dreigt g4 en Pxd6. Bijvoorbeeld 19…Pb6 20.La5 en zwart is hulpeloos. Zwart speelde 19…Ld4+ 20.Kg2 (20.Kh1) 20…Txb2. Hier schrok Rijk zo van dat hij lang ging nadenken en in de fout ging met 21.Txe8+?? Kxe8 22.Te1+ Kf8 23.Te2 Txd2+! 0-1 Voor de hand lag echter 21.Pxf7+ Kc7 22.Pb5+ Kb8 23.Dc1 (niet 23.Pxd4? Txd2+ 24.Pe2? Pe3+). Zwart moet nu met Txb5 de kwaliteit geven, maar heeft genoeg pionnencompensatie, de stelling is ongeveer gelijk. Zonde. (score 0,5 uit 2)

Een tegenvaller, maar ondertussen had Klaas gewonnen, stond Ronald Gouma een kwal voor en zag ook Jeroen Bakkers stelling er veelbelovend uit.

(Dam-Bakker, stelling na 28.Pd5)

Gezien de stand en stellingen op de overige borden was Jeroen ervan overtuigd dat remise genoeg was, dus speelde hij ietwat behoudend 28…Lxd5?, terwijl 28…Lg5! vrijwel winnend is. Na 29.Txd5 Txc2 30.Txe5 werd de vrede op zet 37 getekend (score 6 uit 8).

Een tweede tegenvaller kwam van ons anders zo betrouwbare eerste bord. Jesse Bassant leed z’n enige nederlaag van het seizoen. En al was dat tegen Janton van Apeldoorn geen schande, nodig was het niet.

(Bassant-Van Apeldoorn, stelling na 25…d3)

Een spannende stelling. Wit heeft een pion meer en de zevende rij, zwart een sterke vrijpion en de f-lijn. Wit kan z’n voordeeltje vasthouden met 26.Tc4! Vooral om zwarts Td4 en het oprukken van de e en g-pionnen te verhinderen, maar wie haalt nu een toren van de zevende rij? Jesse speelde 26.Td1?! Td4! Met dreigingen e4 en g4. 27.Tc4? Te laat, met 26.Tc6! Df5 27.De7! (idee 28.Tc7) kan wit nog profiteren van de zevende rij om de stelling in evenwicht te houden. Nu volgde echter 27…g4! En materiaal verlies is niet meer te vermijden (score 5,5 uit 8).

Dat bracht de stand op 2,5-3,5 met Ronald (gewonnen) en Ernst van der Vecht  (remise) nog bezig. Ernst had tegen Ron Smit een remiseachtig eindspel, al was supporter Xander Wemmers er (onnodig) sombertjes over.

(Smit-Van der Vecht, stelling na 40…Le7)

Tijdnood voorbij. Wit heeft een mooi paard, maar doorbraken zijn er eigenlijk niet. Wit probeerde het nog lang, maar toen hij moest forceren raakte hij een pion achter en accepteerde remise (score 5 uit 9). Dat was voor Ronald het sein om de zetten te herhalen, hoewel hij diverse winsten had gemist.

Wit wint na 42.Te3! (of 42.Kh1). Ronald speelde 42.Df2 en pendelde zenuwachtig tussen eigen bord en dat van Ernst heen en weer. Toen duidelijk werd dat het daar minstens remise zou worden herhaalde hij de zetten met 42…Dg4+ 43.Dg3 (43.Kh1!) Dd4+ 44.Df2  en konden we op de foto (score 5 uit 9).