Paul Keres bereikt SGS-bekerfinale!

Het kan niet op: na het bereiken van de KNSB-bekerfinale wist PK zich ook in de SGS-beker naar de finale te werken. Die finale is op vrijdagavond 30 mei in dezelfde zaal als het OKU. Ger Hageman bericht op USF:

Vanavond een mooi affiche in de halve finale met Hoogland-Paul Keres.

Na een soepele reis kwamen we ruim op tijd in het nieuwe clubgebouw, het bijgebouw van de geformeerde kerk op de Hamseweg in Hoogland. In een gesprek met Tom Officier bleek dat dit het oude clubgebouw was, vandaar dat het me bekend voorkwam.
Even gewacht tot de thuisploeg compleet was en we konden beginnen.

Een aangename verrassing was dat niet alleen de schaakclub ruim vertegenwoordigd was met zeker 30+ leden maar ook het gemengde koor. Die begonnen in een andere ruimte (gelukkig maar) te oefenen. Dit duurde voor mijn gevoel tot tegen tienen; daarna gingen ze gezellig nog wat kleppen over thuis, de kinders enzovoorts in de naburige barruimte.
Goed, ik heb niemand horen klagen.
Dan de wedstrijd zelf.

Laurens kwam niet helemaal lekker uit de opening, maar herstelde dat in het middenspel. Toen hij rond 21.30 remise met Marco Dieleman overeenkwam stond hij al minstens gelijk.
Mijn stelling was reeds vanaf de opening beroerd. Mijn tegenstander Hans Wisman, oudlid van Paul Keres, won een pion maar die won ik makkelijk terug . Nadat de laatste torens werden afgeruild bleven ongelijke lopers over: remise.
De andere stellingen waren gunstig voor ons. Frank tegen Tom Officier stond vanaf het middenspel goed en wist dit in het eindspel overtuigend tot winst te voeren. Een 2-1 voorsprong rond 23 uur dus.
Leo stond al gelijk lekker tegen Stephan Paternotte: die had een isolani op d4 en problemen op de witte velden. In het eindspel stond zwart uiteindelijk twee pionnen voor maar onder voortdurende tijdsdruk slipte hij. Stephan zag hoe hij remise kon komen maar dat zou hem zijn laatste pion kosten en ook het matpotentieel. Dus deed hij wat anders en dat bleek snel te verliezen. 3-1 Al met al.

Details:
Marco Dieleman zwart (2110) – Laurens Snuverink (2018) 1/2 – 1/2
Stephan Paternotte (2018) – Leo van Houwelingen (1998) 0 – 1
Tom Officier (1900) – Frank Wilschut (1992) 0 – 1
Hans Wisman (1880) – Ger Hageman (1940) 1/2 – 1/2