Het Eerste in de linkerrij

Door Bert Both

De laatste wedstrijd voor de winterstop leidde ons naar Wageningen. Met hulp van trainer-coach Afek handhaven ze zich al een aantal jaren vrij makkelijk in de eerste klasse. Dit jaar is er geld gevonden om onze nationale trots Jan Timman in de gelederen op te nemen. Voor eens een goede manier van sponsoring. Timman was clubloos aan het worden, en het is sneu het schaakgezicht van Nederland op een KNSB-zaterdag op de kerstmarkt rond te zien dolen. De ambities van de club zijn hiermee opgekrikt. BSG gooide echter roet in het eten, en blijft ook na zaterdag heerschen in de onze klasse. Onze strijd werd daardoor een typisch linkerrijtjesgevecht.

Wageningen heeft de mooiste schaakzaal van Nederland. Een stenen vloer. Een carré in het midden, waar de teams peelden. Een bakstenen trapje van drie treden waardoor je om het vierkant heenlopend op de borden neer kon kijken. Een soort arena dus, met aan de eerste borden de zware bezetting van Timman en Afek, uitlopend naar de magere 1826 van mijn invallende tegenstander. Het lijkt me overigens raar om in een team met zo'n goede speler te zitten, die ook nog graag rondwandelt en andere stellingen bekijkt. Hij bestudeerde 13 seconden mijn stelling en zal meer gezien hebben dan ik in 6 uur.

In de wedstrijd werd al snel duidelijk dat het middenrif goed bezig was. Het was daarom prettig dat Bert Torn tegen Wim zijn plusje dichtschoof met een remiseaanbod.

Marijn volgde door na een ongeluk in het middenspel onaangeslagen een ongelijk lopereindspel te keepen. Een sterk spelende Paul was in een partij van kleine combinaties onze David van Eekhout te slim af. Dirk F. zette de goede lijn voort door een aanval van Hendrik Marks af te slaan en hem daarna op de positionele nadelen te wijzen. Mark hield in betere stelling het hoofd in de tijdnoodfase koeler dan Fred Jonker. Dirk de B. beantwoordde in een Stonewall e6-e5 met e2-e4. Uit dit hebelgebeuren bleef een gewonnen stelling over.

Wageningen deed wat terug door Erik van de Dikkenberg die zich actief verdedigde tegen Jan-Bart en daarna terugsloeg, en door Jan Timman die in een tactische stelling Xander voor bleef. Xander smaakte nog wel het genoegen Timman te verrassen en een pion op g7 te krijgen. Het was niet voldoende.

Daarmee was het na het 4e uur 3-5 voor de onzen, met Gerben en mij nog in de slag. Gerben had tegen Afek af en toe een wat mindere zetje gedaan en geleidelijk reeg Afek zijn voordeeltjes tot een gewonnen toreneindspel aaneen. In Derat meenden sommigen dat h5-h4 de kritische zet was, waar anderen van oordeel waren dat het echter de kritieke was. Bleef mijn partij over, een paard- tegen lopereindspel met pion meer dat ik risicoloos op winst kon spelen. Met een lange remisecombinatie koos ik uiteindelijk eieren voor mijn geld. Omdat Richard Christians na zes uur hard verdedigen naliet de koning te opponeren, werd het toch nog een vol punt.

Door deze nuttige overwinning hebben we Wageningen achterhaald en staan nu op de vierde stek. BSG blijft opvallend makkelijk winnen. Onderin tekent het lot van Groningen 2 zich steeds duidelijker af. De volgende wedstrijd is pas in februari tegen het roemruchte VAS.

Wageningen 2182             - Paul Keres 2205          4-6
Jan Timman 2573             - Xander Wemmers 2372      1-0
Yochanan Afek 2313        - Gerben Veltkamp 2181     1-0
Fred Jonker 2181          - Mark Smits 2312          0-1
David van Eekhout 2148    - Paul Hommerson 2183      0-1
Hendrik Marks 2231       - Dirk Floor 2133          0-1
Sander van Eijk 2274     - Marijn Otte 2174         ½-½
Arjen v Herwaarden 2065     – Dirk de Beer 2224        0-1
Bert Torn 2080             - Wim van de Fliert 2202   ½-½
Erik vd Dikkenberg 2126     - Jan-Bart Abcouwer 2130   1-0
Richard Christians 1826     - Bert Both 2138           0-1