Paul Keres 2 haalt hard uit

Zaterdag 15 december stond de uitwedstrijd tegen D4 Oosterhout op het programma. Dat is een oude bekende van Paul Keres I: tot voor kort waren ze gesponsord en speelden ze in de 1e klasse. Helaas, sponsor weg en nu doen ze hun best in de 2e klasse te blijven. Net als wij, dus een spannende wedstrijd stond op het programma. Een leuk reisje trouwens: rechtstreeks met de Interliner, langs en door plaatsjes als Vianen, Sleeuwijk en Raamsdonksveer. Na de hartelijke begroeting door Robbert van Vossen (oud-Keresiaan) en Frans Peeters (arbiter bij het laatste OKU) konden we van start.

Lang leek er geen tekening in de strijd te zitten. Maartje de Jonge (2) werd enigszins verrast door een venijnig wit zetje, maar wikkelde netjes af naar remise. Alle andere partijen werden pas beslist in of na de tijdnoodfase. Evert van Heel (8) stond voortdurend onder druk tegen Robbert en kon het niet meer bolwerken, maar daar stond tegenover dat Lukas Boutens (1) naar een vol punt counterde. Lang deed een Belgisch talent hem pijn, maar Lukas moet je altijd drie keer verslaan. Ook Hein-Piet v/d Spek (4) zat tegen zo’n jeugdtalent, alleen was deze nog maar 11 jaar. Een scherp Siciliaans gevecht ging goed voor onze man in vorm, en na de 40e zet was de witte stelling een puinhoop.

Ook Gabriël Smit (5) had ondertussen een punt aangetekend: in een tijdnoodduel viel de zwarte vlag, en na reconstructie bleek zwart er maar 40 te hebben gedaan. Een meevaller, want het mooiste was van de –ooit erg mooie- stelling af. Kort daarop kreeg ik (3) een hand: het zwarte initiatief was tot staan gebracht, en in de tussentijd was er eerst een pion en vervolgens een volle kwaliteit meegesnoept. Dat was dus 4½ punt en tijd voor wat speciaalbiertjes van de gezellige D4-bar. Daar werd zelfs het clublied (!) aangeheven, iets met D4, plezier en bier. Een leuke club, hopelijk blijven ze in de 2e klasse.

Het wachten was nog op bord 6 en 7. Erik Oosterom (6) kwam naar verluid niet best uit zijn Italiaan, maar aarzelend wit spel draaide de boel om. Het resterende eindspel, met ongelijke lopers en vrijpionnen, was een kolfje naar zijn hand. Tenslotte invaller en PK-debutant Kaj Söderberg (7) die een uitstekende partij speelde. In het Russisch voerde hij de druk lang op, om uiteindelijk in een ingewikkeld eindspel met 2 pionnen meer te belanden. De stelling werd steeds beter, maar de tijd steeds krapper… en wist Kaj wel dat het kwartiertje na de 60e zet is afgeschaft? Nadat zwart de handdoek in de ring had gegooid bleek van wel. Een boeiend eindspel trouwens, na wits paardoffer was dit de slotstelling: Kg6, c6, h4 – Kd3, Le3. Nauwkeurig rekenwerk van Kaj!

Een misschien iets te ruime, maar zeker verdiende overwinning! We staan nu even anderhalve maand ver boven de rode streep. Een tevreden teamcaptain gaat in winterslaap.

D4                     2040  - Paul Keres II         2076  1,5-6,5
1. Stief Gijsen        1949  - Lukas Boutens         2185   0 - 1
2. Marc Caluwé         2093  - Maartje de Jonge      2071  0,5-0,5
3. Maykel Smits        2107  - Jan Jaap Janse        2110   0 - 1
4. Stefan Beukema      1924  - Hein-Piet v/d Spek    2042   0 - 1
5. Frank v/d Put       2090  - Gabriël Smit          2033   0 - 1
6. Henk-Jan Beukema    1990  - Erik Oosterom         2117   0 - 1
7. Henk-Jan Janssen    2103  - Kaj Soderberg         2005   0 - 1
8. Robbert van Vossen  2061  - Evert van Heel        2043   1 - 0