Paul Keres 3 verliest weer in Arnhem

Voor de tweede keer binnen twee maanden verloor Paul Keres van een Arnhemse club, nu ASV 2. Deze keer kwam de nederlaag als een bittere pil, want halverwege de middag waren de matchpunten eigenlijk al geteld. Simon Kronemeijer had weliswaar verloren, voornamelijk omdat hij zich liet meeslepen door pessimistische gedachten, maar daar stonden prima overwinningen van Rijk Schipper en Mark Uildriks tegenover. Rijk had met succes een openingsplan van Morozevich gevolgd, wat hem voordeel in tijd en ruimte opleverde. De zwarte lange rokade bood hem alle gelegenheid om onbevreesd ten aanval te trekken. Toen zwart paniekeerde en vrijwillig zijn koningsstelling verzwakte werd de aanval onweerstaanbaar en Rijk maakte het goed af. 

Mark Uildriks speelde de Grand Prix. Drie dagen eerder had hij daarmee in de interne verloren van (alweer) Rijk Schipper, maar kennelijk  had hij daaruit de nodige lessen getrokken. De partij ging al snel over naar een Franse structuur, waarin het initiatief van Mark op de koningsvleugel beduidend effectiever bleek dan dat van zwart op de damevleugel. Mark won een pion en bracht die in een dame-eindspel netjes naar de overkant. 

Dat was inmiddels 2.5-1.5 voor Keres, want Bas Peeters had remise gespeeld door gebrek aan inspiratie. Op de overige borden geen vuiltje aan de lucht. Paul van der Kooij, Leo van Houwelingen, Kees Vreeken en Ger Hageman hadden allen een tamelijk solide plusje. De partij van Kees werd ook al snel remise; Kees had een interessant kwaliteitsoffer gepleegd in de hoop de witte pionnen te kunnen aanvallen. Dat lukte, maar ondertussen sneuvelden er ook wat zwarte boertjes en het eindigde met een dynamisch evenwicht. 

Hierna begon het mis te gaan. Paul verzuimde de dames te ruilen met verregaande vereenvoudiging. Hierdoor moest hij op blijven passen voor tactische truc. Treurig genoeg trapte hij in een truc die hij wel gezien had, maar weer vergeten was. Het was ook meteen afgelopen. Zijn tegenstander was overigens Bert Buisman, in 1976 en 1980 nog kampiopen van Paul Keres!

Ger Hageman werd geconfronteerd met een opening die eruit leek te bestaan dat wit om te beginnen maar eens een pion weggaf. Achteraf blijkt het natuurlijk allemaal bekend te zijn. Ger vond een van de wegen naar een normale stelling met een duurzaam plusje; wit had namelijk een dubbelpion aan zin avontuur overgehouden. Beide spelers ruilden  met wederzijdse instemming alle stukken af, waarna Ger hoopte in het pionneneindspel zijn voordeel uit te buiten. Dit bleek helaas niet mogelijk, zodat de partij min of meer vreedzaam eindigde. Er volgde nog wel een verbale strijd over de vraag of de stelling nu als +0.01 of -0.01 beoordeeld had moeten worden, maar remise bleef het.

Leo had al een hele tijd een viertoreneindspel op het bord dat net wel of net niet gewonnen was.  Vastbesloten om te winnen verzuimde hij om de zwarte h-pion te slaan, wat tot een eindspel van toren en pion tegen toren had geleid. Vermoedelijk had zwart dat dan wel remise kunnen houden, dus Leo wou meer en probeerde zijn d-pion naar de overkant te goochelen. Daarbij maakte hij echter een afschuwelijke blunder, die in feite een hele toren kostte. 

Zodoende verloor Paul Keres 3 toch nog de wedstrijd met 3.5-4.5. Dit heeft wel een grappig gevolg: er staan nu 5 teams bovenaan in deze poule met 8 punten uit 5 wedstrijden en bijna alle onderlinge wedstrijden nog te gaan. Paul Keres 3 houdt een ruime afstand tot de degradatiestreep, doorat Zeist 2 en Moira opnieuw verloren.