Paul Keres 4 wint de onderlinge

Door Simon Kronemeijer

Het onderlinge duel Paul Keres 4 – Paul Keres 5, dat met spanning tegemoet werd gezien, is geëindigd in een klinkende overwinning voor het vierde.  Het duurde wel lang voor het eerste punt viel, maar daarna ging het hard en liep de score op naar 7-1!

De eerste overwinning was voor Colijn Wakkee, die zich in de opening wat zorgen maakte maar daarna zijn stukken handiger manoeuvreerde. Zodoende hield hij dreigingen naar de zwarte koning van Laurens Winkelhagen. De zwarte koning kreeg geen kans om het centrum te verlaten en Colijn wist dit voordeel om te zetten in torenwinst. 1-0 voor PK4 dus. Snel daarna won Ernst van der Vecht, die zijn partij samenvatte met de opmerking "c5 was zwak". Dat hield volgens hem in dat zwart al op de eerste zet de beslissende fout maakte, want toen werd de zwakke pion daar neergezet. En de winnaar heeft natuurlijk altijd gelijk. 

Vlak daarna werd het 3-0: Frank Heinen volgde lang de theorie tegen de Konings-Indiër van Michiel Bouwhuis. Hij wist zijn tegenspel op de damevleugel echter niet snel genoeg vorm te geven, zodat Michiel kans zag zijn "slechte" loper van g7 naar b6 te goochelen! Daar verhinderde die loper alle standaard verdedigingspatronen, zodat de zwarte aanval snel doorsloeg. 

De volgende winnaar was Rolf Dijksterhuis, die de Draak van Andor Lukacs stevig aanpakte en snel een aanval over de g-lijn wist op te zetten. Andor probeerde het met een triplering op de c-lijn, maar Rolf trok de trucendoos open en combineerde zich dwars door de zwarte stelling heen. 4-0 alweer, en ook Jan Schepers zag zich genoodzaakt op te geven. Ik weet niet precies hoe die partij verliep, maar toen ik binnenkwam was het voordeel van Gert-Jan de Pender al ruimschoots winnend. 

Hierna bleef het even rustig. Jeroen Bollaart hield lang het evenwicht tegen Ronald Gouma en leek zelfs beter te staan in het eindspel. Aangemoedigd door dit succes stuurde hij zijn d-pion naar voren om dame te gaan halen. Gouma had echter een mooie truc gebaseerd op een koningsaanval met twee torens, een paard en een e-pion. Beide plannen slaagden, maar omdat mat nu eenmaal belangrijker is dan een dame won Gouma.

De eer van het vijfde werd uitgebreid gered door Jan Teuben, die volgens mij een prima partij speelde. Hij offerde wat pionnen voor een soepele ontwikkeling en Conrad Kiers had alle moeite om een uitweg te vinden. Hij wist nog wel zijn h-toren naar een actieve positie te goochelen, maar de damevleugel bleef hopeloos onderontwikkeld. Jan profiteerde optimaal, won de loper op c8 en had geen problemen in het eindspel. 

Het laatste woord was dan weer voor het vierde, want Erik Verlinde snoepte enkele pionnen weg van Willem van Dam, en die kon dat niet compenseren. Erik wikkelde af naar het eindspel en Willem gaf op. 

7-1 dus, maar het vijfde mag zich troosten met de gedachte dat het nu wel de eerste winstpartij in de boeken heeft staan. Het vierde zet uiteraard een mooie stap richting lijfsbehoud.