Paul Keres 1: een keurige middenmoter

De vierde wedstrijd was tegen De Wijker Toren Boys. Zij zijn gefuseerd uit Weenink en Pat Mat en hebben ondertussen alle talent uit Beverwijk en omstreken verzameld, met als klapstuk een echte grootmeester. Iets soortgelijks hebben de Kennemer Combinatie met Bloemendaal en de Regiohakkers met Leerdam gedaan. Hiermee volgt het schaken het fuseergedrag van de grote wereld. Het is een reden van het stijgende niveau in de hogere klassen.

Leuk aan de noordelijke helft van de eerste klasse is dat de teams weinig in kracht verschillen. De Wijker Toren was een tegenstander die op papier nagenoeg even sterk is. Met hun invaller waren zij qua septemberrating en wij met de novemberrating sterker. Beide teams hadden 2 x gewonnen. Voor de winnaar wachtte derhalve een plaats in de suptob met de bijbehorende opties op een seizoenkaart meesterklasse. Een twijfelachtige, masochistische prijs: de verschillen zijn erg groot.

Wij kenden helaas een valse start omdat Bert na 7 zetten z'n kroonpion weggaf. Het werd resoluut uitgemaakt door Thomas Broek, die uit misplaatste sympathie in de analyse allerlei dubieuze plannen opperde. In de 1e klasse is eveneens pijn. Paul moest tegen een nihilistisch operende WT-boy op remise ingaan. Dirk F. volgde met een pardoeze winst. Een pionwinst had tot stukverlies geleid, maar de beoogde, getructe vereenvoudiging van Erik Schoehuijs faalde op een mat in 2. Marijn speelde te passief in een ingewikkelde stelling en verloor in mindere stelling een stuk. De stand werd gelijkgetrokken door Mark, hoewel hij het na een incorrect torenoffer van een blunder in tijdnood moest hebben. 2½-2½, maar het zag er niet best uit.

Wim trof op bord 10 niet geheel onverwacht Djurre den Heeten, voor wie het een rustdag in een toernooi was. Wim kwam in een stelling terecht waar hij hulpeloos de beslissende doorbraak af moest wachten. Ook Dirk de Beer moest eraan geloven toen hij met een kwal meer de goede verdediging in tijdnood niet vond. Zo stond het 2½-4½ na de tijdnoodfase. Xander had tegen Harmen Jonkman in licht gedrukte stelling echter zo'n slechte 40e gedaan dat hij op de 41e opgaf. Jan-Bart had ondertussen z'n openingsvoordeel keurig thuisgebracht. Bij 3½-5½ had het weinig zin meer voor Gerben om te leuren in zijn eindspelletje. Waarmee wij net na vijven al klaar waren en in afwachting van het 2e en 3e aan de spiritualiën konden. Volgende keer uit tegen Wageningen, met hopelijk Jan Timman in de gelederen.<

 Paul Keres 2205            4–6 De Wijker Toren 2200
Xander Wemmers 2372 0-1 Harmen Jonkman 2428
Marijn Otte 2174 0-1 Dennis Ruijgrok 2311
Dirk de Beer 2224   0-1 Rick Duijker 2187
Mark Smits 2312      1–0 Sjoerd Plukkel 2254
Paul Hommerson 2183 ½–½ Jimmy van Zutphen 2154
Gerben Veltkamp 2181 ½–½ Peter Uylings 2134
Dirk Floor 2133   1–0 Erik Schoehuijs 2098
Bert Both 2138      0-1 Thomas Broek 2186
Jan-Bart Abcouwer 2130    1–0 Stefan Slings 1940
Wim van de Fliert 2202     0–1 Djurre den Heeten 2303