Paul Keres 5 vertoont stijgende lijn

Door Simon Kronemeijer

Paul Keres 5 heeft een stijgende lijn te pakken: in de tweede wedstrijd werden al drie keer zoveel bordpunten gehaald als in de eerste. Als Paul Keres 5 zijn score volgende keer nog eens weet te verdriedubbelen, pakt het zelfs de eerste matchpunten!

De ijverige puzzelaar begrijpt uit het bovenstaande dat PK5 zijn wedstrijd tegen DBC met 6.5-1.5 heeft verloren. Een pijnlijke zaak. Toen uw verslaggever binnenkwam, was de eerste nul reeds gevallen bij Peter van den Belt, terwijl Frank Heinen al een toren achterstond en de normaal zeer solide Jan Schepers behoorlijk overspeeld was. Andor Lukacs stond materiaal voor, maar zijn tegenstander wist heel goed wat hij deed en ging dwars door de witte stelling heen. Voeg daaraan toe dat Laurens Winkelhagen in grote tijdnood zijn scheepje niet droog wist te houden, en u begrijpt dat er aan de tussenstand weinig plezier viel te beleven. 

Paul van Oordt, op het laatste moment ingevallen,  speelde wel een goede partij; hij bereikte een eindspel met een plusje, dat echter niet te winnen bleek. Ook Jeroen Bollaart kwam in een evenwichtig eindspel uit op remise. De enige met echte winstkansen was Jan Teuben, die een Wolga- gambietpion had aangenomen en zonder kleerscheuren het eindspel had bereikt. Daarin waren zijn verbonden vrijpionnen veel sterker dan de eenzame zwarte, en als hij nog twee minuten meer op de klok had gehad had hij ongetwijfeld gewonnen. Nu bleef het remise.

 PK5 wacht daardoor nog steeds op zijn eerste winstpartij in de promotieklasse. Niet getreurd: met twee bordpunten staat PK5 niet eens ongedeeld laatste. Er komen nog kansen genoeg, vooral  nadat Paul Keres 4 en de Regiohakkers langsgekomen zijn.