Paul Keres 3 geklopt door UVS

Paul Keres 3 had een zware middag tegen UVS uit Nijmegen, maar wist uiteindelijk nog 3,5 bordpunten bij elkaar te harken.  Het moest vooral van de ervaren krachten komen. Paul van der Kooij zette zijn partij solide op, lokte wat kleine zwaktes uit en won handig een pion. Zwart kwam eigenlijk nooit goed in de partij. Ook Kees Vreeken deed het prima met een huisvariantje tegen het Frans. Zwart probeerde te ontsnappen met het ambitieuze g5, maar Kees sloeg hard terug en won een toren en drie pionnen voor twee stukken. Omdat die stukken bovendien nog slecht ontwikkeld waren was dat snel doorslaggevend.  Rijk Schipper bereikte met zwart op bord 1 een iets betere stelling, maar kon er niet meer uithalen dan remise.

Tot zover het goede nieuws. Op de overige borden was het huilen met de pet op. Mark Uildriks kwam al snel met een slechte loper te zitten, verloor een pion en werd vakkundig ingepakt.  Leo van Houwelingen speelde een Ben-Oni-achtige opzet, maar liet per ongeluk de opmars e4-e5 toe. Hij wist nog de tijdnoodfase te halen (samen 3 minuten voor 20 zetten  per persoon, geloof ik), maar de witte stelling was overweldigend. Bas Peeters probeerde het met een Draak, die echter in het hart getroffen werd door een dodelijke combinatie. Bas vocht nog door met een pion en een kwaliteit minder, maar tevergeefs. 

De laatste twee partijen werden remise, maar dan doordat de UVS-ers net zo slecht speelden als de Keresianen. Ger Hageman deed onvoorzichtig Tb1, wat het einde betekende van deze toren. Hij wist het verlies te beperken tot een stuk, pakte nog een pionnetje mee, en op de een of andere manier kreeg zwart (UVS) het niet voor elkaar om zijn stukken te coördineren. Ger creëerde een vrijpion en uiteindelijk moest zwart in remise berusten. 

Mijn eigen partij, de langste van de wedstrijd, had eigenlijk het eerst afgelopen moeten zijn. Ik overzag (met wit) op zet tien een tactische grap die mij een pion kostte. Mijn tegenstander gebruikte het motief enthousiast nog twee keer, waarbij beide spelers misten dat het de derde keer niet meer klopte. Dat had mij een stuk op moeten leveren en einde partij. Het drama  sleepte zich echter voort en doordat zwart niet kon kiezen tussen vol op aanval spelen en aansturen op het eindspel kwam ik weer helemaal terug. Een spetterende combinatie  leverde mij zelfs twee torens op voor de dame, waarna zwart zich zowat mat liet zetten. De winstcombinatie werd echter door mij verprutst en een eindspel met een kwaliteit meer tegen een pion resteerde. Hierop volgde een zeldzame correcte fase van een zet of zeven, waarna ik zwart weer tegenspel gaf met een voor de hand liggende doorbraak. Na enig paniekvoetbal redde ik mij nog net met een afwikkeling naar een eindspel waarin zwart de verkeerde randpion had. Aangezien ik inmiddels geen materiaal meer had om weg te blunderen, werd het inderdaad remise. 

Paul Keres 3 verloor dus terecht en staat nu weer laag in de poule. De sterkste teams hebben we gehad, dus het zal verder wel goed komen met ons.