Paul Keres 6 wint wel van Vianen

Door Jan Jaap Janse
 

Paul Keres VI boekte een degelijke overwinning op het tweede team van het bijna 75-jarige Vianen. Naar verluidt was één van de auto's eerst een dorp te ver gereden, maar zoiets komt in het zesde altijd goed.
Het bal werd geopend door Chris van Meer (7), die zwart mooi vastzette en met een matje afrondde. Hij werd direct gevolgd door Jan van Eck (6): in de opening kreeg hij een stuk cadeau, dat hij later omzette in een sierlijke mataanval. De tussenstand van 2-0 bleef lang op het bord. John van Rooij (3) trof een oud-Gambieter die geen enkel pionoffer van John aan wilde nemen en consequent op stukkenruil speelde.  Dat is vaak een goede taktiek tegen John, zo ook nu. Ondertussen had Leo Prins (8) zijn licht inferieure stelling keurig dichtgehouden met remise als gevolg: 2½-1½.

De voorsprong werd wat ruimer door Menno v/d Meer (1) die in de opening veel ruimte pakte en dat voordeel degelijk verzilverde. De partij van Jeroen van Meerwijk (5) kabbelde ongemerkt naar remise. Datzelfde resultaat haalde ook Ritsaert Pel (2), die dankzij een actieve dame geen last had van zijn pionnetje minder. Paul van Oordt (4) tenslotte had zich lang moeten verdedigen. Langzaam worstelde hij zich onder de druk uit en nam hij in het eindspel het heft in handen, met een vol punt als gevolg. In totaal dus 5½-2½, een fraai resultaat; PK6 staat net als vorig jaar weer prima in de subtop.